Hopp til innhold

Mens andre manglet snø, måtte de grave frem skiheisen

Flere skisentre har måttet holde påskestengt grunnet snømangel. På Folgefonna er problemet heller det motsatte. – Det er nesten en egen vitenskap å grave frem veien, sier daglig leder Andreas Skogseth.

Folk på Folgefonna

MYE BESØKT: Opp mot 1.500 personer løste heiskort i løpet av påskehelgen.

Foto: Jan Petter Svendal

Bil brøytekant Folgefonna

– EN EGEN VITENSKAP: Brøytekanten på vei opp til Folgefonna var 13 meter høy.

Foto: Jan Petter Svendal

Sommerskisenteret på isbreen Folgefonna holdt åpent i påsken for første gang i år. Det startet på trøblete vis, med sinte bilister som ikke kom seg frem på glatte veier opp til breen.

– Men siden har det bare gått én vei. Fonna har ikke vært åpent i påsken tidligere, men vi tenkte å prøve noe nytt, i og med påsken at såpass var sen. Og vi har fått helt fenomenalt god respons, sier Andreas Skogseth, daglig leder for skisenteret.

Fra skjærtorsdag til andre påskedag har nær 1.500 personer løst heiskort til den ene skiheisen senteret disponerer.

– I tillegg er det veldig mange familier og turister som bare har kommet opp til senteret og sittet i solveggen eller lagt ut på topptur, sier Skogseth.

Skiheisen flytter på seg om vinteren

Biler Folgefonna

MYE ARBEID: Mannskapene har brukt tre tråkkemaskiner, gravemaskin, hjullaster med snøfres og et par traktrorer for å få åpnet veien til Folgefonna og skitrekket.

Foto: Jan Petter Svendal

Andre skisentre i Hordaland har slitt med snømangel, og i Eikedalen og Furedalen på Kvamskogen har anleggene måttet stenge før påske. Eikedalen måtte holde påskestengt for første gang på 30 år.

På Folgefonna var det påskeåpent for første gang noen sinne, et par uker før de vanligvis åpner for sommerskisesongen. Det endte med suksess, men det er mye tungt arbeid som ligger bak åpningen av senteret.

– Vi har rekordmye snø i år. I mellompartiet til skiheisen var det tolv meter dypt, og vi har brukt tre tråkkemaskiner, gravemaskin, hjullaster med snøfres og et par traktrorer for å få dette til, sier Skogseth.

Det er bevegelse i isbreen, noe som gjør at mastene står litt annerledes når vi graver dem frem enn før de snødde ned.

Andreas Skogseth, daglig leder

Skiheisen er også montert direkte på isbreen, noe som skaper spesielle utfordringer.

– Heisen snør helt vekk, så det er mye arbeid i å få den frem. I tillegg er det bevegelse i isbreen, noe som gjør at mastene står litt annerledes når vi graver dem frem enn før de snødde ned.

Bilveien opp til anlegget, som skapte trøbbel i åpningen, er også en utfordring.

– Hjullasteren som skal brøyte veien tar kun fem meter snø i høyden, så den må først ta det øverste laget, rygge, og brøyte en gang til. Det er nesten en egen vitenskap, men vi har med oss mange rutinerte folk, skryter den daglige lederen.

Vil lokke turistene til breen

Folgefonna skiheis

HEIS MED UTSIKT: Fra toppen kan man se til Nordsjøen - blant annet.

Foto: Jan Petter Svendal

I påsken har spesielt langrennsløypen de har anlagt på toppen av trekket vært godt besøkt. Skogseth tror mange av dem som hadde planer om skipåske på Kvamskogen har tatt turen.

– Vi ligger høyt oppe, bunnstasjonen her ligger på 1.250 meters høyde, og vi er slik sett en stor kontrast til anleggene som ligger lenger nede i landet. Det var synd det som skjedde med Kvamskogen, og jeg vil anslå at en stor andel har kommet derfra, sier han.

Da Visit Fonna, med blant andre Trond Mohn og Øystein Stray Spetalen som aksjonærer, tok over som eiere av senteret i fjor, skiftet de navn til Fonna Glacier Ski Resort.

Med en halvtimes kjøring fra fjorden til breen, og utsikt til både Hardangerfjorden og Nordsjøen, er målet å få turister til senteret om sommeren.

– Vi håper asiater og amerikanere skal få øynene opp for hvor eksotisk det er at man to timer fra Bergen kan stå på en isbre og se fjorden samtidig, sier Skogseth.

Klimaendringene påvirker

Snøfreser Folgefonna

DOBBEL FRESING: Det må freses to ganger for å få veien bar.

Foto: Jan Petter Svendal

Men nå kan det også være de satser mer på norske vinter- og påsketurister.

– Vi ser ikke bort ifra at vi holder åpent i påskene fremover også. Vi har store planer, og skal først bygge et nytt velkomstsenter. Neste steg blir å se på utvidelse av heisen og eventuelt lengre sesonger, forteller Skogseth.

I forrige uke fortalte NRK at en rekke vintersportssteder grunnet klimaendringene kan miste påskesnøen i tiårene som kommer.

– Med mildere vintre, og varmere somre, kan dere ende opp som et vinterskisenter?

– Det er et interessant spørsmål. Vi slet med lite snø i august i fjor, og milde somre er en utfordring. Samtidig er Fonna veldig værhardt om vinteren, og hvis klimaendringene gjør at det blir minus fem i stedet for minus ti om vinteren, så blir det jo mer snø her, sier Skogseth.