Hopp til innhold

Dette norske skipet skal lære opp forskere i Afrika

Det topp moderne «Dr. Fridtjof Nansen» skal kartlegge hva som finnes av ressurser langs kysten av Afrika.

Det topp moderne «Dr. Fridtjof Nansen» skal kartlegge hva som finnes av ressurser langs kysten av Afrika.

TOPP MODERNE: Det nye forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» er innredet for totalt 45 personer, der 30 av disse er forskere.

Det nye forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» er snart klar for avreise fra Norge til Afrikas kyst.

Skipet erstatter et 22 år gammelt skip med samme navn, og skal bidra til å kartlegge hva som finnes av ressurser langs kysten av Afrika.

– Dette skipet har det nyeste av det nye og gir oss bedre fasiliteter til å drive opplæring. Vi har til og med et eget auditorium ombord i båten, sier Kathrine Michalsen, seniorforsker og toktkoordinator på skipet.

Hovedhensikten til skipet, i tillegg til å kartlegge fiskeressurser, er å lære opp lokale forskere.

Etter å ha blitt levert fra Spania i januar, har «Dr. Fridtjof Nansen» vært i Bergen for å få installert og testet ut nødvendig utstyr. Første tokt blir til Casablanca i mai.

40 år lang bistandshistorie

Michalsen forteller at «Dr. Fridtjof Nansen» først skal kartlegge de pelagiske ressursene fra Gibraltar og langs hele vestkysten ned til Cape Town i Sør-Afrika.

Historien til forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» går helt tilbake til 1975, da det første fartøyet ble tatt i bruk. Dette ble senere avløst av en ny båt i 1993, som gikk i oppdrag i Afrika helt frem til i fjor.

Nye «Dr. Fridtjof Nansen» skiller seg ut fra det gamle på mange måter.

– Vi skal blant annet kartlegge bunnforhold, og vannets fysiske og kjemiske vannkvalitet. Den nye båtens utstyr gir bedre presisjon og nøyaktighet på målingene våres, sier Michalsen.

Havforskningsinstituttet i Bergen drifter «Dr. Fridtjof Nansen», mens Norad står som eier av skipet.

Bedre tilpasset

«Dr. Fridtjof Nansen» er innredet for totalt 45 personer, der 30 av disse er forskere. Kaptein Aron Håpoldø sier til NRK at han er fornøyd med skipet.

– Dette skipet er mer tilrettelagt for ROV-kjøring, og alt mulig utstyr som kraner og vinsjer, så vi har en plattform som er adskillig mye bedre, sier Håpoldøy.

Et av forskningsskipets viktigste formål med oppdragene i Afrika går ut på å lære opp lokale forskere. Om få dager går ferden til Oslo for fartøyets offisielle dåp, før den lange reisen mot Afrika.

Sri Lanka takker Norge

22 år gamle «Dr. Fridtjof Nansen» ble overtatt av Nærings- og fiskeridepartementet og Havforskningsinstituttet i juni 2016. Det ble så omdøpt til «Kristine Bonnevie» og inngår i den norske havforskningsflåten.

Den nye «Dr. Fridtjof Nansen» skal etter planen gjennomføre tokt i Sri Lanka i 2018. I et brev til statsminister Erna Solberg datert 29. desember 2016, takker Sri Lankas statsminister, Ranil Wickremesinghe, Norge for støtten.

Dr. Fridtjof Nansen

DET GAMLE SKIPET: Gamle «Dr. Fridtjof Nansen» fra 1993, har blitt omdøpt til «Kristine Bonnevie».

Foto: Espen Hobbesland / NRK

– «Vi er så glad for Den norske regjeringens help med kartlegging av Marine ressurser i Sri Lanka. Den tekniske bistanden vil blant annet bidra til å utvikle Sri Lankas fiskeripolitikk ytterligere», skriver han.