Dette kan være Bergens eldste bevarte bygning

BERGEN (NRK): Arkitekturhistoriker knuser myten om at Mariakirken ble oppført tidligere enn Korskirken. – Den er best bevart, men ikke eldst.

Korskirken i Bergen

KORSKIRKEN I BERGEN: Ble opprinnelig bygget på 1100-tallet. Kirken er restaurert flere ganger siden den stod ferdig første gang.

Foto: Renathe-Johanne Wågenes

– Jeg trodde at Mariakirken var eldst, men nå er det imidlertid noen historikere som sier at vi må være forsiktige med å si det, sier kirkebyggsjef i Bergen kirkelige fellesråd, Arne Tveit.

I disse dager blir Korskirken, som ble bygget på 1100-tallet, pusset opp utvendig. Men det er Mariakirken, som er oppført med byggeår 1180, som for mange går for å være den eldst bevarte bygningen i Bergen.

– Men sannsynligvis er Korskirken litt eldre enn Mariakirken. Hvem vet? Dette er det historikerne som må ta endelig stilling til. Det er deres fagfelt, sier Tveit.

Kirkebyggsjefen får full støtte fra arkitekturhistoriker Ole Egil Eide.

– Mariakirken er best bevart, men er ikke den eldste, slår han fast.

Mariakirken

STOD FERDIG I 1180: Mariakirken har frem til nå blitt regnet som den eldste bevarte bygningen i Bergen. Kirken ble utvidet i 1198, restaurert i 1248, 1860–1874 og 2010–2015.

Foto: Siri Flatlandsmo / NRK

Har undersøkt steinen

– Steintypen og byggestilen gjør at vi kan slå fast at Korskirken må være eldre enn Mariakirken. Korskirken er bygget i en og samme stil, mens stilen i Mariakirken skifter midt i byggeperioden, seier Eide.

Ifølge arkitekturhistorikeren ble Korskirken påbegynt sent på 1120-tallet eller tidlig på 1130-tallet, og stod ferdig rundt 1150. Mariakirken ble ifølge Eide påbegynt i 1140-årene, og stod ferdig slik vi kjenner den i dag rundt 1270.

– Men Korkirken har brent flere ganger, og her er lite originalt igjen, i motsetning til Mariakirken.

Ole Egil Eide og Øystein James Jansen foran Domkirken i Bergen

IKKE I TVIL: Bygningsarkeolog Ole Egil Eide mener Korskirken helt klart er eldre enn Mariakirken.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Er det den gjengse oppfatning at Mariakirken er byens eldste?

– Ikke blant dem som har peiling. Men mange har nok fått lære at fordi Mariakirken er bedre bevart, er den eldst. Det stemmer ikke, sier Eide.

I gang med restaurering

Mariakirken ble restaurert for få år siden. Nå er det Korskirken og Domkirken sin tur til å bli pusset opp.

Det er et vanskelig arbeid, forteller kirkebyggsjefen.

– Murerne våre sier for eksempel etter hvert som de fjerner sementen at dette er noe av det dårligste murverket de har sett. De avslører alle de uvanlige murer-teknikkene som har vært brukt opp gjennom flere hundre år. Ikke alle murere har vært like flinke, sier Tveit.

Takstein og murpuss fjernet

Arbeidet tok til i høst, og er ventet å ta totalt to år. Til nå er all takstein fjernet, mens murpussen er fjernet fra kirkebygget bortsett fra tårnet. Det vil bli tatt til neste år.

– Dette arbeidet var helt nødvendig og det var på tide at det kom i gang. Kirken lekket som en sil og murpuss falt ned i hodet på folk som gikk forbi, sier Tveit.

Arne Tveit Johanneskirken

ER IKKE LENGER SIKKER PÅ AT MARIAKIRKEN ER ELDST: Arne Tveit er kirkebyggsjef i Bergen kirkelige fellesråd.

Foto: Christian Lura / NRK

Selv om Korskirken ikke vil stå ferdig oppusset til jul, blir det julegudstjeneste som vanlig.

– Er det noe vi må ta vare på så det julefeiringen i Korskirken. Den vil foregå akkurat som vanlig, sier Arne Tveit.