Hopp til innhold

Dette er viktig for Hardangerpolitikerne

I dag var det duket for debatter om alle sju hardangerkommunene da valgfergen la til kai i Øystese. Se hvilke temaer som ble tatt opp i din kommune.

Valgdebatt Hordaland

ULVIK: Ikke alle kommunene stilte med like mange debattanter som Ulvik, da fylkesvei 7 var stengt ved Lussand.

Foto: NRK

Valglogo

Kommunesammenslåing, sentralisering i kommunene og badeland var blant temaene som ble debattert på valgfergen Showtime onsdag.

EIDFJORD:

Først ut var Eidfjord kommune, men på grunn av stengingen av fylkesvei 7 ble det ingen debatt da kun Gunnvall Medhus (Ap) stilte.

Trygve D. Syse, redaktør i Hardanger Folkeblad, tror de fleste partiene i Eidfjord er enige om det meste.

JONDAL:

Deretter var det politikerne fra Jondal sin tur. Det var kommunesammenslåing som preget denne debatten.

– Jondal vil ha mye å hente på å gå sammen med noen av naboene sine. Vi er små og sårbare og bor i en region med veldig mange muligheter. Da må vi tenke mer sammen enn vi klarer med et samarbeid over kommunegrensene, sa Tørres Mæland (H).

– Småkommuner har minst like godt tjenestetilbud som store kommuner, svarte Jon Larsgård (Sp).

Senterpartiets Jon Larsgård vil at Jondal skal forbli alene.
Jondal KrF sin Reidun Haugen Dalseth fortel at partiet flørtar med fleire moglege samarbeidspartnarar.

GRANVIN:

Granvin er blant kommunene som er kommet lengst i å innse at kommunen må slå seg sammen med en eller flere naboer, mente redaktør Elin Madsen i Avisa Hordaland.

Arbeiderpartiet i Granvin var betenkt over hvor dårlig andre kommuner i Hardanger ligger an, med tanke på planlegging av kommunesammenslåing.

Redaktør Elin Madsen i Avisa Hordaland mener Granvin er blant kommunene som er kommet lengst i å innse at kommunen må slå seg sammen med en eller flere naboer.
Arbeiderpartiet i Granvin er betenkt over hvor dårlig andre kommuner i Hardanger ligger an, med tanke på planlegging av kommunesammenslåing.

ULVIK:

Debatten fra Ulvik startet med forhandlingene etter valget i 2007. Det var Venstre som var valgvinnerne, likevel fikk Arbeiderpartiet ordføreren.

Venstre og Håkon Gjerde er ikke imponert over mengden politiske saker etter at de mistet makten for fire år siden. Hvem som skal samarbeide etter årets kommunevalg, ble naturligvis også tema.

Venstre og Håkon Gjerde er ikkje imponert over mengden politiske saker etter at dei sjølve mista makta for fire år sidan.
Venstre sin Håkon Gjerde i Ulvik snakkar om kven han kunne tenke seg å samarbeide med.

KVAM:

I debatten fra Kvam var det planlagte badeanlegget Hardangerbadet som var det heteste temaet. Kommunestyret i Kvam vedtok mandag å bruke 20 millioner på et nytt badeland i Øystese.

For å få råd til prosjektet, er det foreslått å legge ned tre eksisterende svømmebasseng i Norheimsund, Øystese og Ålvik.

Ottar Steinar Randa (H) åpnet for å la være å stenge badet i Ålvik. Men Jostein Ljones (Sp) mener nedleggelse er nødvendig for å finansiere Hardangerbadet.

Ottar Steinar Randa (H) åpner for å la være å stenge badet i Ålvik. Men Jostein Ljones (Sp) mener nedleggelse er nødvendig for å finansiere Hardangerbadet.

ODDA:

Temperaturen steg om bord i valgfergen da politikerne fra Odda debatterte smelteverket.

– Smelteverkssaken er den største skandalen i Oddas politiske historie, sa Kjell Einar Nilsen (Moderatene).

Rødt var opptatt av paradoksene i de økonomiske prioriteringene i kommunen.

– Det er et paradoks at vi har måttet kuttet i velferdstilbudene i Odda og samtidig har politikergodtgjørelsene blitt styrket, sa Terje Kolbotn (Rødt).

Smelteverkssaken er den største skandalen i Oddas politiske historie, sier Kjell Einar Nilsen (Moderatene).
- Det er et paradoks at vi har måttet kuttet i velferdstilbudene i Odda og samtidig har politikergodtgjørelsene blitt styrket, sier Terje Kobotn (Rødt).

ULLENSVANG:

– Ullensvang er en krevende kommune å holde sammen, sa Kåre Grøsnes (SV).

Kommunedeling og sammenslåing preget debatten herfra.

Mens SV drømmer om Odda som senter i en ny kommune, er Solfrid Borge (SP) skeptisk til å slå seg sammen med andre.

- Ullensvang er en krevende kommune å holde sammen. Vi kan si det slik at det for oss er helt naturlig at Odda blir senteret i den nye kommunen, sier Kåre Grøsnes (SV).
Senterpartiet i Ullensvang er skeptisk til kommunesammenslåing. - Fagmiljøet blir ikke så mye større om vi slår sammen tre hardangerkommuner, men vi blir enormt store i areal, sier Solfrid Borge (Sp).