Hopp til innhold

Dette er Norges eldste ku

Bonde Johannes Haug (80) røper hvordan han klarer å få kyrne sine til å bli rekordgamle.

Norges eldste ku

GAMMEL OG GOD: «Skeivhodno» har ikke fått navnet sitt uten grunn. Ett horn peker opp, det andre ned. Men ellers er kua til Johannes Hauge usedvanlig frisk. Og usedvanlig gammel.

Foto: Elisabeth Berg Hass, Kvinnheringen

Med sine 20,5 år er «Skeivhodno» den eldste kua i landet. Hun bor på gården til Johannes Hauge (80) på Skorpo, melder avisa Kvinnheringen.

Avlskonsulent Anne Guro Larsgard ved Geno SA har aldri vært borti en så gammel ku.

– Dette er rekord. Vi har ingen som er eldre enn denne i Norge for øyeblikket. Jeg har jobbet her i tolv år og har aldri vært borti noe lignende, sier Larsgard til NRK.

Det finnes rundt 230.000 melkekyr i Norge. Databasen Kukontrollen har tallmateriale på 99 prosent av dem.

Hun skal få gå til over sommeren, så får vi se hva som skjer med kua til høsten.

Johannes Hauge, melkebonde

Åpner selv døra og går inn

Bonde og eier Johannes Hauge er en smule stolt.

– «Skeivhodno» har vært en usedvanlig god, klok og frisk ku, og nå har hun blitt kjendis også! Hun har fått 17 kalver, inkludert to sett med tvillinger. Etter at hun fikk melkefeber for noen år siden anbefalte dyrlegen at hun ikke fikk flere kalver, forteller 80-åringen.

Han har drevet med gårdsdrift og kyr hele livet og er kjent for husdyr som lever lenge. Hauges tidligere rekord var en kvige på 16 år.

– Hva er trikset ditt?

– La dem gå mye ute og stell dem godt! De senere årene har «Skeivhodno» gått ute hele året, men hun sover inne hver natt. Når det mørkner om kvelden vipper hun opp kroken med hornet og går inn på egen hånd, forteller bonden.

Norges eldste ku

SISTE SOMMER? «Skeivhodno» i Kvinnherad skal helt sikkert få leve til over sommeren. Men om hun rekker å fylle 21 år i november gjenstår å se.

Foto: Elisabeth Berg Hass, Kvinnheringen

Uviss skjebne

I dag driver han gården alene. «Skeivhodno» er hans eneste, og kanskje siste, ku.

– Bruker du spesialfôr?

– Nei, ingen får spesialbehandling, heller ikke «Skeivhodno». Jeg har vært heldig med at kyrne på gården har holdt seg friske, sier 80-åringen som også har ni sauer, 16 lam, tre høner, to haner og syv kyllinger.

– Du har for tiden bare en ku igjen. Hvor lenge får hun leve, og kommer du til å få deg en ny?

– Hun skal få gå til over sommeren, så får vi se hva som skjer med kua til høsten, sier Johannes Hauge til NRK.

Ifølge Geno AS er det flere årsaker til at norske melkekyr sjelden lever til de er over fem år: Store krav til produksjon, høy slaktepris, stor fruktbarhet og god rekruttering innen rasen.

Hør radiointervju med bonden på Hordaland i dag fra klokken 14.30!