Hopp til innhold

Dette er Hordalands beste bonde

Hordalandsbonden Erik Willgohs får pris for gårdsdriften sin på Huglo på Stord.

Erik Willgohs er grei med grisene sine

NORGE RUNDT besøkte gården til Willgohs i 2008. Nå har han vunnet pris for gårdsarbeidet sitt.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Bonden fra Huglo på Stord mottok i helgen Anton Mindes Ærespris for fremragende gårdsdrift. Det er fire år siden prisen sist ble delt ut.

– Det er en ære bare å bli nominert. Så at jeg faktisk fikk prisen er veldig kjekt!

Willgohs er 38 år og har drevet gården siden 2004.

Særdeles ryddig og velstelt

Erik Willgohs driver med melkeproduksjon og kombinert svinehold på øyen Huglo. I begrunnelse heter det at gården hans fremstår som særdeles velstelt. Produksjonsresultatene er gode og viser god kunnskap om gårdsdriften. Dyrestellet er godt med fokus på dyrevelferd og optimal fôring.

– Jeg vet egentlig ikke helt hvorfor jeg fikk prisen, jeg driver jo helt vanlig, sier bonden.

Videre mener juryen at både husrom og og gårdstun er ryddige og godt vedlikeholdt.

Gården fremstår som særs velstelt. Bonden har fokus på god jordkultivering og det er lagt ned mye arbeid i grøfting.

Jyryens uttalelse

Savner ikke køen til Kokstad

Erik Willgohs har både bodd og arbeidet med helt andre ting. Men det er gårdsdrift han alltid har vært interessert i. Han bodde en periode i Bergen, men savner ikke akkurat bylivet.

– Jeg savner i allefall ikke køene over Danmarksplass og til Kokstad om morgenen, sier bonden.

– Når jeg hørte på radioen i forrige uke da det var fullt kaos på glatte veier , frydet jeg meg over å bare ved å bare ha to minutter å gå bort til fjøset, var jeg veldig glad jeg hadde den arbeidsreisen jeg hadde.

Målet til den prisbelønte bonden fra Stord er enkelt:

– Jeg vil ha gården som levebrød, sier Erik Willgohs.

Hardt gårdsliv

14 timers arbeidsdag og tre dagers ferie i året. Slik er hverdagen til Erik Willoghs. Men han syns livet på gården virkelig er å foretrekke, fremfor å sitte i kø til Kokstad hver dag.

Arbeidsdagen starter 05.45 med melking. Etter frokost er han i gang med dyrestellet. Så fortsetter arbeidet i fjøset utover dagen. Kveldsstellet begynner igjen rundt halv fem. Han er ferdig syv-åttetiden om kvelden. Ofte jobber jeg litt etter det også, dersom det er lyst.

Forrige generasjon er fremdeles engasjerte, og har lagt ned mye godt arbeid i driften.

– Faren min skal også ha mye av æren for prisen. Han rydder hele tiden. Selv, om han er pensjonist er han likevel som en vaktmester her på gården, sier Willgohs.

Har du fri i det hele tatt?

– I år har jeg sovet borte fra gården tre netter, sier han.