Dette bygget tåler to timer med brann

Arkitekt Jesper Jorde kan stå i vinduet på kontoret og se rett på bygget der brannen herjet i natt.

Nabobygget overlevde brannen som herjet i Bergen sentrum i natt.

– Det er veldig ille å se hvor store skader denne brannen har ført med seg. Det er veldig tett med hus, og det er svært brannfarlig, sier Jorde.

Skal tåle to timer med brann

For snart åtte år siden ble huset arkitekten jobber i totalskadet av en brann. Brannen som startet i nabohuset den kvelden slo ned i taket på bygget. Nye tiltak har ført til at huset fortsatt står etter brannen i natt.

– Det har jo skjedd hos oss tidligere at vi måtte bygge opp igjen, sier han.

Men etter brannen i 2008 fikk arkitektene nye byggforskrifter, det nye bygget ble bygget med betongelementer.

– Veggene hos oss skal tåle at det brenner utenfor i to timer, mens vinduene skal holde i en time. I tillegg står det sprinkelholder utenfor vinduet som kaster vann på vinduene, sier Jorde.

Stor brannfare

Det er bare 2,5 centimeter til nabobyggene, noe som betyr at det er stor fare for brann. Han er ikke i tvil om at de nye sikkerhetselementene er grunnen til at brannen ikke ga noe større skader i natt.

– Sprinkleranlegget har ikke slått ut i natt. Det betyr at det ikke er stor nok varme, sier arkitekten.

Nabohuset på Vågsbunnen i Bergen sentrum ble totalskadd i dag, men brannvesenet klarte nok en gang å unngå at en storbrann slukte flere hus.

– Det er trist når ting forsvinner, det skal ikke så mye til før en brann tar store deler av bebyggelsen her i dette området, sier han.

Created by InfoDispatcher