Hopp til innhold

Derfor velger Brann å bli i Bergen

Mens Aalesund er på plass i Oslo før cupfinalen, velger Brann å bli hjemme til dagen før. Håkon Opdal tror forberedelser på hjemmebane gir bergenserne en fordel.

Håkon Opdal og Rune Skarsfjord

TROR PÅ Å BLI HJEMME: Rune Skarsfjord og Håkon Opdal har vært i cupfinale før. Begge tror det er en fordel for Brann å bli i Bergen til dagen før kampen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

«Vi é kjent, vi har vært der før», heter det i en av Branns aller mest kjente cupfinalesanger. Men på dagens Brann-lag er det bare én spiller som har vært med på å spille cupfinale for klubben. Reservekeeper Håkon Opdal stod i mål da Brann tok NM-gull i 2004 og har også vunnet seriegull for rødtrøyene.

Rune Skarsfjord og Kjetil Rekdal

FORSKJELLIG OPPLADNING: Brann-trener Rune Skarsfjord og AaFK-trener Kjetil Rekdal.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

LES OGSÅ: Varsler masse synlig politi i Oslos gater cupfinalehelgen | Isolerer Rekdal for å hindre smittefare

– Håper vi gjør som sist

Han legger ikke skjul på at søndagens kamp vil bli en unik opplevelse for Rune Skarsfjords elleve utvalgte.

– Det blir en spesiell kamp. Rammen rundt er veldig fin, med et veldig entusiastisk publikum fra begge lag og nasjonalsangen før kampstart. Men når kampen blåses i gang, blir det som en vanlig kamp. Da håper jeg vi presterer slik som forrige gang, sier Opdal til NRK.no.

Motstander Aalesund FK var i cupfinalen så sent som i 2009 og vant på straffespark mot erkerivalen Molde. Laget har allerede reist til Oslo for å forberede seg til kampen der, og skal blant annet trene på Ullevaal Stadion lørdag.

Spår spenning i kroppen for AaFK

Brann-veteranen tror ikke det nødvendigvis gir laget noen fordeler. Snarere tvert om.

– Ved å reise så tidlig, tror jeg de begynner å tenke på kampen og får spenning i kroppen mange dager i forveien. Det kan ta på og gjøre at man fokuserer mye og lenge på det som venter. Vi blir heller i Bergen og lader opp som vanlig, og det tror jeg er smart, sier Opdal.

Brann cupfinale

CUPVINNERNE FRA 2004: Bak fra venstre: Mons Ivar Mjelde, Ragnvald Soma, Olafur Örn Bjarnason, Jan Tore Ophaug og Paul Scharner. Foran: Martin Knudsen, Tom Sanne, Helge Haugen, Robbie Winters, Arve Walde og Thomas Lund.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Skarsfjord: – Forbereder oss som normalt

Trener Rune Skarsfjord har også vært på cupfinale på Ullevaal. Så sent som i 2007 ledet han Haugesund til NM-finale mot Lillestrøm, hvor det ble 0-2-tap for kanarifuglene. Hans erfaringer fra den gang er sterkt medvirkende til at Brann i år velger å forberede seg i Bergen og dra til Oslo så sent som lørdag.

Brann-keeper Piotr Leciejewski

VOKTER MÅLET: Polske Piotr Leciejewski har tatt over som førstekeeper i Brann.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Vi ønsker å ha det så normalt som mulig. Derfor forbereder vi oss som til en helt vanlig kamp. Vi gjør ikke så mye mer ut av det. Hva Aalesund gjør, er helt uinteressant for meg, sier Skarsfjord.

– Hva er fordelen med å bli i Bergen?

– Bergen er en fin by, humrer Brann-treneren.

– Her har spillerne sine egne senger, sin egen måt og sine egne venner. Selvsagt er det mye styr her i Bergen, men de klarer å skjerme seg. Vi ønsker ikke å bli dratt for mye ut av rammene vi har til vanlig, sier Skarsfjord.

Stusser på Ullevaal-trening

Han undres likevel litt over at Aalesund i år slipper til på Ullevaal-matten dagen før kampen.

– Da jeg var i cupfinalen med Haugesund, trente vi på en frossen kunstgressbane dagen før. Det var en av grunnene til at vi valgte å bli her, sier Brann-treneren.

MER OM CUPFINALEN: Sist avgjorde han cupfinalen - nå blir han hjelpeløs tilskuer | Aafk samarbeider med Up cupfinalehelga