Hopp til innhold

Derfor ble andevideoen en megahit blant palestinerne

Denne videoen av åtte ender fra Bergen er sett over åtte millioner ganger i Midtøsten.

Ender går langs veien og blir fulgt av politiet, krysser veien. Bildene er filmet med iPhone.

VERDENSKJENDISER: Videoen av andefamilien som blir hjulpet vekk fra motorveien går verden rundt. Særlig populær har filmen blitt i Midtøsten, der den er sett millioner av ganger på Facebook.

6. mai rykket to politipatruljer ut for å hjelpe en andemor og hennes syv små trygt gjennom motorveitunnelen i Eidsvåg i Bergen.

Hendelsen ble filmet av NRK og omtalt i alle kanaler, også på NRK Hordaland sin facebookside. Filmsnutten er årets klikkvinner med nærmere 400.000 visninger. Andevideoen er delt tusenvis av ganger, blant annet på en palestinsk facebookside.

Og det er her vi finner de virkelig store tallene:

Millioner av visninger

Fredag var filmen vist 8,4 millioner ganger på Palestina-siden, og tallene stiger fra time til time.

– Dette viser noen av kontrastene fra Norge til Palestina: Her bruker politiet tid på å følge ender over veien, de lever under okkupasjon, sier Øyvind Sagedal, fungerende leder for arbeidsutvalget i den norske Palestinakomiteen.

Sagedal tror palestinerne følger Norge ekstra nøye på grunn vår aktive humanitære bistand, den omstridte Oslo-avtalen, mens også debatten som pågår i Stortinget om Norge skal anerkjenne Palestina som egen stat.

– Politisk ligger Norge langt bak. 135 land i verden har for lengst anerkjent Palestina.

Folk blir gjentatte ganger utsatt for bombeangrep der tusenvis av mennesker mister hjemmene sine. Og så kommer vi og hjelper ender over veien.

Oddny Miljeteig, Palestina-forkjemper

Deler vår humor

Knut S. Vikør er historieprofessor og Midtøsten-ekspert ved Universitetet i Bergen.

Knut Vikør

MIDTØSTEN-EKSPERT: Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

– Dette er en morsom historie, jeg tror ikke du trenger å lete etter dypere forklaringer enn det. At en slik «pusekatt-video» er delt over 100.000 ganger viser at folk synes den er morsom, sier Vikør til NRK.

Han legger til at enkelte også deler filmen for å vise «hvor idyllisk de har det der oppe i nord».

Noen innlegg i kommentarfeltet er negative, men de fleste er positive.

«I Egypt ville politiet sagt at disse fuglene hadde bomber på seg, og så hadde de skutt dem», skriver en nettdebatant. Egyptisk politi er nemlig kjent for å skyte herreløse hunder.

En annen skriver: «Vesten tar var på dyr, men dreper mennesker i Somalia og Palestina» 120 personer svarer tilbake på Facebook-forumet at de er helt uenige.

LES OGSÅ: Andefamilie stoppet trafikken på E 39

– Setter livet i perspektiv

Oddny Miljeteig (SV) mener andevideoen setter vår hverdag i perspektiv.

Oddny Miljeteig

FORSTÅR: Oddny Miljeteig, SV.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

– Her hjemme blir vi opprørt av ender over veien og forsvunne pingviner. Jeg får også vondt i hjertet og blir sint på russen som har tatt pingvinene, men spennet er himmelvidt til Palestina, sier hun.