Hopp til innhold

Denne helgen feirer 20.000 nordmenn nyttår

Bergenserne vil merke det når vietnamesere fra hele landet valfarter til byen for å markere starten på det nye året denne helgen.

Tet i Grieghallen 2016

Vietnamesisk drageshow

Foto: Dang Tien Dung

Det er akrobatisk dragedans til drøye rytmer og det tennes fyrverkeri i vilden sky. Det er lykkemynter i røde konvolutter som de vise voksne gir til de glade barna.

Dette blir ingrediensene når den vietnamesiske kalenderen starter nyåret 2016 den 8. februar. Men den vietnamesiske foreningen i Bergen valgte den 20.Februar siden det passet bedre å arrangere et så omfattende arrangement på en helgedag.

Flaggheising

tet i Grieghallen 2016

Flaggheising av det vietnamesiske flagget

Foto: Dang Tien Dung

Nyttårsfeiringen i Vietnam er som den vestlige julehøytiden. Det er mat og familiekjærlighet som er i fokus, og det er selvsagt mye forberedelser som må til.

Tet i Grieghallen 2016

En minnesermoni for de forfedre

Foto: Dang Tien Dung

Bergen viktig for vietnameserne

– I andre byer arrangeres nyttårsfeiringen på forskjellige festlokaler avhengig om man er buddhist eller katolsk, de to mest praktiserende religionene i Vietnam.

Dette forteller Anh Vu Johnny fra den Vietnamesiske Foreningen i Bergen. Men de samler vietnamesere av alle religioner til sitt store arrangement i byen denne helgen.Mange av Norges 21.000 vietnamesere kommer til Bergen for å delta i feiringen.

Underholdningskoordinatoren for arrangementet, Nathalie Nhuy Nguyen (25), er enig.

– I Bergen har vi klart å holde på en tradisjon, og det er å ha våre arrangementer i Grieghallen. Lokalet er stort og ligger sentralt, sier Nguyen.

Hun er til daglig økonom, men er en av de frivillige og har tatt på seg ansvaret for å koordinere underholdningen på arrangementet.

Nathalie Nhuy Nguyen

VIETNAMESISK ISKAFFE: Nathalie og hennes venn Khoa Pham (25) er glad for at tradisjonell vietnamesiske kaffe, kafe sua da, er på menyen i år.

Foto: Nam Nguyen / NRK

Våryr

Temaet i år heter, tinh xuan, det betyr vår-stemning. Musikken som ble spilt over anlegget og stemningen er vår-inspirert. En passende måte å uttrykke dette på var å ha et ai dai-show. Ao dai er navnet på den vietnamesiske nasjonalaldrakten. Det kan trekkes paralleller mellom den vietnamesiske nasjonaldrakten og den norske bunaden, men i motsetning til bunaden er ikke den vietnamesiske nasjonaldrakten tilknyttet de ulike regionene.

Ao dai

Ao dai oppvisning

Foto: Dang Tien Dung

En del av programmet lørdag vil være en moteoppvisning i form av et catwalkshow.

– Vi har prøvd å spore opp så mange forskjellige drakter som mulig for å vise hvordan drakten har utviklet seg. Vi har ikke lykkes helt med å finne de virkelig gamle, men de vil vi vise på lerretet gjennom et slideshow.

Halvannen måned etter 31. desember blir det også på ny stort fyrverkeri for å markere nyåret nok en gang.

I tillegg til å koordinere hele programmet er Nathalie Nguyen også en del av underholdningen. Hun skal selv delta som modell og vise frem sin nasjonaldrakt under arrangementet.

Min er gul, litt blå, med et kirsebærmotiv. Jeg tenker kanskje å ha en bukett som skal stå i stil med uttrykket mitt, sier en lattermild Nathalie.

Nathalie Nhuy Nguyen

Forberedelse: Tross for mye ansvar for hele underholdningsbiten har Nathalie full kontroll.

Foto: Nam Nguyen / NRK