Bygden som har 87 OL- og VM-gull

– De unge ser at det er fullt mulig å komme fra Voss og bli verdensmester. Da får en tro på det, sier VM-vinner Gro Marit Istad Kristiansen.

Video Medaljebygden Voss

SKI-NM KOMMER «HJEM»: Voss er vertskap for årets Ski-NM.

Gro Marit Istad Kristiansen

ONKEL BANET VEI: Gro Marit Istad Kristiansen bekrefter at onkel Jon Istads gull har vært til stor inspirasjon.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Klokken 10.30 i dag startet NM i ski på Voss, med damenes 10-kilometer fristil. Det er slett ikke usannsynlig at noen av medaljene blir værende i hordalandsbygden. Enda sikrere er det at arrangementet blir en viktig inspirasjon for unge skiløpere, skihoppere og skiskytere i bygden.

Skiskytteren Jon Istad var den første som hentet gullet hjem til Voss, da han gikk inn til førsteplass på 20 kilometer under VM i Garmisch-Partenkirchen i 1966.

– Liker å fostre opp smågalne folk

Siden den gang har det blitt ytterligere 86 gullmedaljer til hordalandsbygden med om lag 14.000 innbyggere. Navn som Eirik Kvalfoss, Lars Bystøl, Astrid Lødemel, Kristen Skjeldal og Kari Traa er blitt yndlinger for hele nasjonen.

Hadde Bergen hatt like god uttelling på medaljefronten i forhold til innbyggertall, burde byen ha tatt 1500 gullmedaljer de siste 45 årene.

SE NORSK ATTRAKSJON-REPORTASJE:
Linda Eide jakter på engelsk etter forklaringen på Voss-suksessen.

Kari Traa lanserer denne forklaringen på at hvordan hjembygden gang på gang klarer å få frem toppidrettsutøvere som virkelig hevder seg i verdenstoppen.

Kristen Skjeldal

GIR SEG IKKE: 44 år gamle Kristen Skjeldal vant OL-gull i 1992. I dag går han 15 kilometer i NM.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det har nok noe med å gjøre at vi har vært gode i generasjoner. Det har smittet over mer og mer for hver generasjon. Voss er en bygd som liker å fostre opp litt smågalne folk, sier Kari Traa til NRK.no.

– Voss er sportsbygden i Norge på alt fra langrenn til det mer ekstreme. Det skjer veldig mye her, og vi har kort vei til alle mulige skogsområder og skiheiser. En utrolig fin plass å være fra, sier den tidligere kulekjøreren.

Skjeldal: – Vossingen er sta

Vi møter alpinist Jan Einar Thorsen (OL-bronse) i NM-løypene. Han peker mot bakkene.

– Se rundt deg, så har du svaret. Fantastiske løyper og nedfarter. Det er også utallige muligheter om du ønsker å gå langrenn, sier Thorsen.

Gullvinneren fra OL i Salt Lake City i 2002, Kristen Skjeldal, skal gå i årets NM mot en annen veteran, Thomas Alsgaard, og er i ferd med å bli selve symbolet på sin egen forklaring.

– Den jevne vossing er sta og gir seg ikke før han har fått det til, sier han.

Stappfullt på åpningsshow

Folkehav under åpningen av Ski-NM på Voss

FOLKEFEST: Vossingene fylte store deler av Voss sentrum under åpningsseremonien på torget onsdag kveld.

Foto: Daniel Melve Kvarme / Avisa Hordaland

Bjørn Dæhlie

BEGEISTRET: Bjørn Dæhlie roser engasjementet på Voss.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Onsdag kveld ble NM-sirkuset på Voss satt i gang med et stort åpningsshow på torget i bygden. Arne Hjeltnes var konferansier og fikk hjelp av en rekke flere gullmedaljører til å starte NM-festen.

– Så langt ser dette ut til å bli et fantastisk arrangement og en fantastisk uke. Engasjementet på Voss er stort for ski, langrennssport og alt som er moro, jubler Bjørn Dæhlie.

– Dette er NM slik som det skal være, og det er på høy tid at NM kommer til Voss, sier skipresident Sverre Seeberg.

Sjur Røthe

VIL INN I KLUBBEN: Sjur Røthe innrømmer at alle gullmedaljene gir ham inspirasjon.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ordfører Hans Erik Ringkjøb var imponert over oppmøtet på torget under åpningsseremonien.

– Folk går mann av huse og det er knapt mulig å se noe fordi det er så mye folk. Hele torget er fullt. Det er helt nydelig, sa ordføreren onsdag kveld.

Røthe håper på hjemme-gull

En av de store publikumsfavorittene under NM, er vossingen Sjur Røthe, som både var å finne på plakater og i limerick blant unge skifans under åpningsseremonien.

– Nå er listen lagt, så blir det opp til meg å gå fort på ski. Jeg har to sjanser, og håper å være med på å kjempe om medaljer både torsdag og lørdag, sier Sjur Røthe til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.