Amper stemning under demonstrasjon: – Mellom 20 og 30 mennesker involvert i slagsmål

Både i Oslo og Bergen demonstreres det mot Tyrkias militæroperasjon i Syria lørdag. I Bergen ble det amper stemning og slagsmål med 20–30 involverte.

Politiet måtte rykke ut på demo i Bergen

NI PATRULJER: Stor politiaksjon i Bergen da demonstrasjon kom ut av kontroll.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Oppdatert søndag 13. oktober med uttalelse fra dem som arrangerte demonstrasjonen i Bergen.

Demonstrasjonen i Bergen foregikk på Torgallmenningen. Flere hundre var møtt opp for å protestere mot den tyrkiske militæraksjonen i Syria og vise solidaritet og støtte til kurdere i Syria.

«Stopp folkemordet i Kurdistan», stod det på en av de mange plakatene demonstrantene hadde tatt med.

Men etter hvert ble det amper stemning og flere politipatruljer ble sendt til stedet, opplyste Vest politidistrikt i 16-tiden lørdag.

– Det har vært slagsmål mellom noen ungdommer og voksne demonstranter. Politi og vektere måtte skille partene fysisk, forteller operasjonsleder Tatjana Knappen til NRK.

Det var ikke meldt fra om demonstrasjonen på forhånd og dermed var den ulovlig, melder politiet. Det skal ha vært flere hundre mennesker til stede på demonstrasjonen.

Politiet: 20–30 involverte

Det ble sendt hele ni politipatruljer til Torgallmenningen da slagsmålet brøt ut. Bakgrunnen skal ifølge BA har vært at noen ungdommer uttrykte støtte til Tyrkia og Erdogan.

– Da oppstod situasjonen. En av ungdommene har fått slag i ansiktet og har blødd litt. Innsatsleder har meldt tilbake at det var mellom 20 og 30 personer involvert, sier Knappen til NRK.

Ingen er arrestert og ingen har heller fått alvorlige skader. Politiet har tatt personalia på alle involverte og vil følge opp saken i ettertid.

– Beklager

Knappen sier at de har god dialog med de ansvarlige bak markeringen, og at demonstrasjonen nå har opphørt.

Natt til søndag har NRK fått e-post fra de frivillige som stod bak demonstrasjonen. De beklager at demonstrasjonen ikke var meldt fra på rett måte.

«Vi hadde søkt og fått tillatelse fra kommunen. [ ...] Sistnevnte e-post ble dessverre sendt til feil politiavdeling», skriver de i uttalelsen.

De takker alle innbyggerne i Bergen som kom på demonstrasjonen. Om slåsskampen skriver de at den var kortvarig:

«Det oppstod en kortvarig slåsskamp mellom noen ungdommer som hadde deltatt på markeringen. Slåsskampen kom fort under kontroll takket være mange frivillige, vekterne og politimannen. Det stemmer videre ikke at 20–30 personer deltok i slåsskampen, men kan nok stemme at så mange gikk imellom for å stoppe en eventuell eskalering. »

Demonstrasjon i Bergen Torgallmenningen

STOR DEMONSTRASJON: Det var flere hundre mennesker i demonstrasjonen på Torgallmenningen.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Stor demonstrasjon i Oslo

I hovedstaden gikk det roligere for seg, men svært mange demonstranter hadde møtt opp for å protestere.

Ifølge arrangøren var det 3.600 personer til stede. De gikk i tog fra Oslo S til Utenriksdepartementet. Der ble det holdt flere appeller.

«Fordøm massakren mot kurdere i Tyrkia» og «Stopp Tyrkias krig mot kurderne» var blant oppfordringene på demonstrantenes plakater.

Demonstrasjon i Oslo

OSLO: Demonstrasjon utenfor UD i Oslo lørdag.

Foto: Eivind Molde / NRK

Tyrkia får kritikk

Tyrkiske styrker gikk onsdag denne uken inn i områder nordøst i Syria med mål om å knuse den kurdiske YPG-militsen, som tyrkiske myndigheter anser som terrorister som står i ledtog med den tyrkiske PKK-geriljaen.

Den arabiske ligaen har bedt Tyrkia om å stanse offensiven, og USAs forsvarsminister Mark Esper sa fredag at han var skuffet over avgjørelsen om å gå inn i Syria. Han mener Tyrkia handlet «impulsivt».