Hopp til innhold

– Det er et problem at man ikke vil anbefale noen å anmelde voldtekt

Organisasjonen Kvinnefronten arrangerer demonstrasjoner i flere norske byer etter at tre menn i juli ble frikjent for gjengvoldtekt.

Tina Skotnes

VIL DEMONSTRERE: – Det er et kjempeproblem for meg som sykepleier at jeg ikke vil anbefale noen å anmelde voldtekt fordi det ofte er en verre belastning, sier Tina Skotnes i Kvinnefronten til NRK.

Foto: Camilla M. Lanton

Mandag blir det demonstrasjoner i Oslo, Tromsø, Bergen, Stord, Lærdalsøyri, Trondheim og Stavanger, skriver Kvinnefronten på sine nettsider.

Tre menn ble frikjent

Bakgrunnen for demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner» er at tre menn tiltalt for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i mars 2014, ble frikjent i lagmannsretten.

– Kvinnefronten har vært aktiv i kampen mot voldtekt lenge og vi synes denne saken var såpass grov. Men, den er ikke unik. Denne saken er dråpen som får begeret til å renne over, sier psykriatisk sykepleier Tina Skotnes i Kvinnefronten til NRK.

Vanskelig å anbefale anmeldelse

Som sykepleier opplever hun det som vanskelig å anbefale folk å anmelde voldtekt.

– Det er et kjempeproblem for meg som sykepleier at man ikke vil anbefale noen å anmelde voldtekt fordi det ofte er en verre belastning, sier Skotnes til NRK.

Frikjennelsen av de tre tiltalte mennene har utløst sinne og forargelse.

– Mange har fått øynene opp på grunn av denne saken. Nå må folk stille opp og vise sitt sinne og sin forargelse for nok er nok. Nå er det nok, sier hun.

Etter en panledebatt tidligere i år utarbeidet Kvinnefronten noen forslag.

– Vi kommer til å fremme konkrete forslag til endring som vi skal levere myndighetene, sier hun.

Flere tusen skal demonstrere

Flere tusen har meldt sin interesse for å delta på demonstrasjonen på Facebook.

Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder i Dixi – ressurssenter mot voldtekt, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Aps Anette Trettebergstuen har allerede meldt seg som appellanter.