Demokratene sendte ut valgprogrammet midt i valgfreden

Demokratene sendte ut valgprogrammet i hele kommunen, men nekter for at dette er valgkamp.

Kjell Einar Nilsen

-IKKE VALGKAMP: - Det er de andre partiene som har misforstått, sier leder for Demokratene i Odda, Kjell Einar Nilsen.

Foto: Kai-Inge Melkeraaen / Haugesunds Avis

Selv om du fra i dag kan forhåndsstemme til høstens kommune- og fylkestingsvalg, er det bred politisk enighet om å utsette hele valgkampen etter terrorangrepene 22. juli.

Derfor var det mange i Odda som fikk seg en overraskelse da de hentet posten i går. Vidar Solvi var en av dem som fant valgprogrammet til Demokratenes lokallag i postkassen.

Trosset borgfreden

– Det var en veldig enkel og grei valgkampbrosjyre, der de presenterte listen sin og kjørte opp en del punkter med kjappe argumenter, forteller han.

Selv om valgkampbrosjyrer ikke er et uvanlig syn på denne tiden i et valgår, kommer den altså midt i den såkalte borgfreden. Den betyr at alle de norske politiske partiene er enige om at valgkampen ikke skal starte før 13. august.

Odda Demokratene program

PROGRAM: Denne lille pamfletten dukket opp i postkassene i Odda - fire dager før det er enighet om valgkampen skal starte. (Leserfoto)

– Jeg syns det var litt rart at alle partiene har bestemt seg for å holde fred frem til lørdag, og så plutselig kommer Demokratene med en brosjyre midt i freden de andre er blitt enige om, sier Solvi.

– De andre partiene har misforstått

Slik svarer Kjell Einar Nilsen, leder for Demokratene i Odda, når han bli konfrontert med at valgprogrammet dumpet ned i tusenvis av postkasser i kommunen denne uken:

– Jeg er ikke med på dette hysteriet her, jeg altså. Slik som jeg ser det, har de andre partiene misforstått. Det er klart at om de hadde utsatt valget, skulle de respektert det. Men det har de ikke, så hvorfor skal ikke velgerne få informasjon om hva de enkelte politiske partiene står for.

Han sier at siden forhåndsstemnningen starter i dag, må velgerene vite hva de skal stemme på.

– Dette er ikke valgkamp, det er informasjon, mener Nilsen.

Han skjønner ikke dem som skulle oppfatte dette som valgkamp.

– Nei, jeg kan ikke forstå det. Fordi dette er en konkret kunnskapsformidling om hva vårt parti står for.

– Dumskap, ikke ondskap

Frank Aarebrot

-DUM, IKKE OND: Valgforsker Frank Aarebrot er ikke enig i at et valgprogram ikke er valgkamp.

Foto: Nordiske Mediedager/Eririk Helland Urke

Valgforsker og professor i sammelignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, går ikke med på at Demokratenes taktikk i Odda ikke er valgkamp.

– Jeg vil betegne dette mer som dumskap enn ondskap.

– Demokratene har nå greid å skille seg ut også i Odda, som noen som ikke tar det samme hensynet som alle andre. Det er jo egentlig et negativt trekk for partiet, mener valgforskeren.