Studenter spøkte om voldtekt av stum jente: – Helt uakseptabel humor

Studenter kalles inn på teppet av rektor etter utdeling av humoravis på nasjonaldagen. – Langt over streken, sier 17. mai-komité-leder. – Vi legger oss paddeflate, svarer redaktøren.

Tegneserie delt ut i 17.mai-tog i Bergen

SPØKTE MED VOLDTEKT: Denne vitsen stod på trykk i den satiriske avisen TVIST-Dotten. Avisen ble delt ut i årets 17. mai-tog i Bergen.

Foto: Yolanda Hägg

TVIST-Dotten er en satirisk avis med lange tradisjoner i Bergen.

Avisen har hvert år siden 1936 blitt gitt ut på nasjonaldagen av Bergen Teknikersamfund (BTS), organisasjonen for studenter ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), avdeling Bergen.

Men dette året fikk deler av innholdet folk til å reagere voldsomt.

En av vitsene i avisen, gjengitt på bildet over, handlet om voldtekt av en døvstum jente og hvordan en kan forsikre seg om at hun ikke kan fortelle om overgrepet til noen etterpå.

Yolanda Hägg

REAGERTE KRAFTIG: Svenske Yolanda Hägg mener avisen oppfordrer til seksuell vold mot noen av de mest marginaliserte gruppene i samfunnet.

Foto: Privat

– Usmakelig

Svenske Yolanda Hägg er en av dem som reagerte kraftig. Hun fikk se vitsen av en venninne som hadde gått i 17. mai-toget i Bergen og fått avisen i hånden av studentene.

– At de kan dele dette ut som underholdning, er helt usmakelig, mener Hägg.

– Det er så mange samtidige undertrykkelser i denne korte lille vitsen at jeg følte jeg måtte gjøre noe, sier den svenske kvinnen, som selv tidligere har bodd seks år i Bergen og kjenner byens 17. mai-tradisjoner.

Ringte redaktøren

På ettermiddagen 17. mai postet hun et langt innlegg på sin egen Facebook-profil etter å ha ringt opp årets redaktør av TVIST-Dotten.

– Jeg forklarte ham at det ikke bare er seksuell vold mot kvinner de holder på med, men også mot unge jenter, siden de bruker «jente» og ikke «kvinne». I tillegg handler dette om en jente med funksjonshemning, sier Hägg.

Ifølge Hägg la redaktøren seg flat i samtalen og skal både ha beklaget og innrømmet at vitsen var et grovt overtramp.

Til NRK bekrefter redaktøren at de tar selvkritikk. Les hans svar nederst.

Berit Rokne

SKAL FØLGE DET OPP: Rektor på Høgskolen på Vestlandet, Berit Rokne, mener det er en helt uakseptabel form for humor. Hun skal følge opp hendelsen.

Foto: Jan Kåre Wilhelmsen/UiB

Rektor: – Helt uakseptabelt

Rektor på Høgskolen på Vestlandet, Berit Rokne, var ikke kjent med vitsen i TVIST-Dotten før NRK tok kontakt 18. mai. Hun reagerer skarpt etter å ha lest den.

– Dette er en helt uakseptabel form for humor og vil bli tatt opp med BTS. Jeg kommer selvsagt til å følge dette opp, sier Rokne.

Også lederen for 17. mai-komitéen i Bergen, Erik Næsgaard, tar klart avstand fra vitsen.

– TVIST-Dotten og russeaviser har til alle tider testet grenser. Men dette er langt over streken. Slikt vil vi ikke ha i noe som deles ut i 17. mai-toget vårt, sier Næsgaard.

– Vi legger oss paddeflate

NRK har i to dager forsøkt å komme i kontakt med Bergen Teknikersamfund og redaktør for studentavisen. Ingen av de to besvarte først NRKs forespørsler.

Etter at denne saken ble publisert, tok redaktøren kontakt.

– Her er det bare én ting å si, og det er at vi legger oss paddeflate. Her har det kommet noe på trykk som aldri skulle ha vært på trykk.

Han forklarer det med svikt i rutinene, og sier saken allerede har fått følger.

– Etter denne tabben har vi umiddelbart innført en liste over temaer som vi ikke skal spøke om i framtidige publikasjoner, for å hindre at dette skjer igjen. Det er bare å beklage, sier redaktøren.