De svarte boksene til England for gransking

Havarikommisjonen gransker de tekniske sporene etter helikopterulykken på Turøy. Lørdag blir de svarte boksene sendt til England.

Helikopterets kombinerte Flight Data Recorder og Cockpit Voice Recorder

SENDT TIL ENGLAND: De svarte boksene bilr sendt til England. Foto: SHT

Foto: Statens Havarikommisjon

Luftfartstilsynet bekrefter ovenfor NRK at de svarte boksene etter helikopterulykken er funnet.

Det er Havarikommisjonen som skal granske ulykken, der 13 personer antas omkommet. Redningsmannskapene har funnet 11 omkomne personer etter helikopterstyrten ved Turøy, mens det gjøres søk etter de to siste antatt omkomne.

Sammen kan informasjonen fortelle oss mye

Lørdag drar lufthavarikommisjonen til England med de svarte boksene for å granske de nærmere. Boksene inneholder både lydopptak fra helokopteret, og teknisk informasjon som kan si noe om motorsettingene da helokopteret styrtet.

– Sammen med lydsporene kan den tekniske informasjonen gi oss veldig viktig informasjon for havarikommisjonens videre arbeid, sier Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør for luftfart i Statens Havarikommisjon.

– Har det skjedd før at rotor og helikopter har skilt lag i luften slik som det ser ut som det kan ha skjedd her?

– I Norge har det ikke skjedd før, så vidt meg bekjent, sier Halvorsen.

«Helikopterets kombinerte Flight Data Recorder og Cockpit Voice Recorder er hentet opp fra helikopteret. Havarikommisjonen planlegger å bringe recorderen til England for avlesning lørdag formiddag. Recorderen må deretter tørkes før uthenting av data kan finne sted», skriver Statens havarikommisjon på sine nettsider.

Politimester Kaare Songstad om den krevende dagen med redningsaksjoner på Turøy.

KREVENDE DAG: Politimester i politidistrikt Vest, Kaare Songstad forteller om en krevende dag for nødetater og frivillige som har jobbet med redningsaksjonen etter helikopterulykken ved Turøy.

Krevende dag

Fredag i 20.30-tiden begynte prosessen for å heve de største vrakdelene fra sjøen. Først ble helikopterets haleparti hevet.

Kaare Songstad, i politidistrikt Vest sier det har vært en krevende dag for alle de deltakende i søket.

– Det vanskeligste har vært vært å ivareta de som har deltatt på søket i dag. Det har vært mange krevende inntrykk, og et krevende arbeid, sier Songstad.

Han forteller at det har vært en meget spesiell stemning, og alle er preget over dette som har skjedd her i dag.

Det er viktig med en god informasjonsstrøm i slike situasjoner, og det står Songstad og de andre nødetatene for. Derfor deltok han og andre nødetater på et møte for folkene på Turøy fredag kveld.

Helikopterstyrt ved Turøy
Foto: Rune Meyer Berentsen

Politiet fortsatte søket til solen gikk ned, og starter opp igjen tidlig lørdag morgen. Det vil pågå arbeid på dette området i mange dager fremover.

– Redningsaksjonen er avsluttet, det pågår fortsatt et søk etter antatt omkomne. Vi vet ikke ennå om vi har funnet alt vi skal finne, sier Songstad.

Politi vil fortsette med søk på Turøy etter de to siste forventet omkommet så lenge lyset holder i kveld, og vil fortsette søkene i morgen tidlig.