Hopp til innhold

Datteren (18) skal ha blitt dopet ned og dumpet i container: – Hun våknet livredd

Én yngre jente skal ha blitt voldtatt og flere dopet ned under en russefest ved Hordnesskogen i Bergen. – Russefeiringen handler kun om sex og dop. Foreldre aner ikke hva de sender barna ut på, sier moren til en av jentene som skal ha blitt dopet.

Rådalen containere Hordnesskogen

VÅKNET I CONTAINER: Jenten (18) våknet hjelpeløs i en container i dette området i Rådalen etter en russefest ved Hordnesskogen i Bergen.

Foto: NRK

Politiet har fått inn flere anmeldelser etter russefesten i Hordnesskogen i Bergen sør natt til 1. mai. I går besluttet de å stenge området til russetiden er over, blant annet på grunn av dopbruk og fordi mange yngre jenter er med på festene.

– Det er en utfordring at stadig flere yngre jenter blir med å rulle med russen. Det var mye i fjor, men vi opplever at det er mer i år. Vi er bekymret for hva de kan bli utsatt for, sa Bente Liland, leder for forebyggende avdeling i Bergen sør politistasjonsdistrikt til NRK i går.

En jente har anmeldt en 20 år gammel russ for voldtekt etter natt til 1. mai-festen. Flere skal ha blitt dopet ned, og en 18 år gammel jente har anmeldt dette til politiet.

Jeg har sett datteren min full før, men dette var noe annet.

Mor til jente (18)

– Hun forteller at hun så på klokken i 02-tiden. Tre timer senere ble jeg oppringt av venninnen hennes. Da lå hun i en container og fortalte at hun ikke hadde følelse i kroppen. Hun var livredd da hun våknet opp oppi der, og kom seg ikke ned, fordi hun var helt gelé i beina, forteller 18-åringens mor til NRK.

Ragn sells rådalen jente russefest container

VÅKNET I CONTAINER: Jenten (18) skal ha blitt dopet ned.

Foto: NRK

– Hun kunne nesten ikke snakke

Datteren hadde først ringt politiet da hun våknet, og ble hentet og fraktet til legevakten. Moren møtte henne der, sammen med jenten som har anmeldt voldtekten.

Moren mener datteren var heldig som kom fra det uten store skader etter å ha ligget i containeren.

– Hun har trolig ligget der i kulden i flere timer, og hadde bare på seg en tynn jakke. At hun ikke frøs i hjel, og at hun hadde strøm på mobilen, slik at hun kunne ringe venninnen, er egentlig bare flaks, sier moren.

Datteren ble avhørt av politiet på legevakten. I neste uke skal hun være med politiet til stedet der neddopingen skal ha skjedd.

Det handler ikke lenger om å være glade og feire ferdig skolegang, kun om sex og dop og rus.

Mor til jente (18)

– På legevakten målte de at hun hadde 1,1 i promille. Hun drakk en halv flaske musserende og en øl, og har ikke den fjerneste idé om hvordan dette kunne skje. Jeg har sett datteren min full før, men dette var noe annet. Slik hun så ut i øynene og hvordan hun beveget seg, var rett og slett skremmende. Hun kunne nesten ikke snakke da jeg kom til legevakten, sier moren.

Stengt parkeringsplass ved Hordnesskogen

STENGT: Politiet vil ikke at russen skal feste i området Hordnesskogen/Stavollen i Bergen.

– Bevisste på at folk prøver å dope dem

Politiet tar saken på stort alvor.

Sjef for bergen sør politistasjon, Morten Ørn

Politistasjonssjef Morten Ørn

Foto: Mikal Olsen Lerøen

– Jeg har aldri vært borte i noe lignende, og vi blir selvsagt veldig bekymret når slike ting skjer. Vi jobber nå med å finne ut hvordan jenten havnet i containeren. Dette kunne endt fatalt, sier politistasjonssjef Morten Ørn i Bergen sør til BA.

Det er ifølge politiet stadig vanligere at yngre jenter blir med å «rulle» med russebussene.

– Dette var første gangen datteren min var med. Hun går i andreklasse, og da var hun «gammel». Russeguttene vil helst ha med førsteklassingene, hevder 18-åringens mor.

Russepresidenten i Hordaland, Tormod Saue, sa i går til NRK at narkobruk blant russen er et økende problem.

Den 18 år gamle jenten og venninnene hadde ifølge moren forberedt seg for å forhindre at de kunne bli dopet på festen natt til 1. mai.

– Hun hadde med seg vin på en sportsflaske med tut. Det sier hun er vanlig, for at ikke noen skal putte noe oppi. Jentene er veldig bevisste på at folk går rundt og prøver å dope dem ned, sier moren.

Hordnesskogen parkeringsplass

FEST: I dette området har russen festet flere dager i russetiden. Natt til 1. mai skal én jente ha blitt voldtatt, og flere neddopet.

– Handler kun om sex og dop

Politiet har fortalt at det vil gå et par uker før de får svar på blodprøvene. 18-åringen har gitt tydelig uttrykk for at hun ikke blir med på flere russefester med det første. Moren mener også andre yngre jenter burde holde seg unna.

– Det er helt horribelt at folk holder på slik. De som vil ødelegge livet sitt med dop må gjerne gjøre det, men ikke la det gå utover uskyldige jenter, sier hun.

Moren er enig med politiet i at russefeiringen er på vei i gal retning.

– Jeg synes hele russetiden skulle bare vært nedlagt, avsluttet, ferdig. Det handler ikke lenger om å være glade og feire ferdig skolegang, kun om sex og dop og rus. Foreldre aner ikke hva de sender barna ut på i det hele tatt. Når jenter ikke kan gå ut uten å ta ølen sin over på en tåteflaske, fordi de er redd for å bli dopet, har det gått for langt.

Ragn sells rådalen russefest container

SØPPELCONTAINER: Jenten skal ha kommet til seg selv i en søppelcontainer på selskapet Ragn Sells sitt område i Rådalen.

Foto: NRK