Stoppes ikke av de sterke inntrykkene: – Jeg har bare blitt mer motivert

BERGEN SENTRUM (NRK): Dark Room-leder Hilde Reikrås fikk pris for å redde barn fra overgrep. Nå mener hun Norge bør vurdere lengre fengselsstraffer for overgripere.

Hilde Reikrås og Anna Kathrine Eltvik

FIKK PRIS: – Så lenge motivasjonen er der, og det er dette jeg brenner for, så kommer jeg til å fortsette, sier Hilde Reikrås, etterforskningsleder i Dark Room-saken. Lørdag ble hun hedret av Anna Kathrine Eltvik i Løvetannmarsjen under et arrangement på Tårnplass foran tinghuset i Bergen sentrum.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Lørdag ettermiddag ble etterforskningslederen i Vest politidistrikts Operasjon Dark Room tildelt prisen «Årets løvetann».

«Hun var raskt våken nok til å se konturene av en større overgrepssak, og avdekket grusomme forbrytelser mot barn i alle aldre», heter det i begrunnelsen, der også de andre Dark Room-etterforskerne roses.

«Takket være dem er blant annet barn som det var planlagt overgrep mot selv før de var født, reddet».

– Det er veldig fint å få denne anerkjennelsen. Det setter jeg veldig stor pris på. Dette viser også at vi fremdeles klarer å holde fokus på overgrep mot barn, sier Hilde Reikrås til NRK etter utdelingen.

– Et meget bra halvannet år

Prisen deles ut av organisasjonen «Løvetannmarsjen», og går til personer eller grupper som har utmerket seg ved å hjelpe overgrepsutsatte barn. Monika-varsler Robin Schaefer er blant dem som har mottatt prisen.

Reikrås har tidligere fortalt NRK hvordan de sterke inntrykkene preger politifolkene.

Men etterforskningslederen har ingen planer om å la belastningen stoppe henne fra å avsløre flere overgripere, selv om hun nå har jobbet med vanskelige barneovergrepssaker sammenhengende i halvannet år.

– Jeg har egentlig bare blitt enda mer motivert. Vi klarer å utrette positive ting, får fokus på sakene, og klarer å få barn ut av overgrepssituasjoner. Det er veldig, veldig motiverende. Så for meg har dette vært et og et halvt år som har vært meget bra, sier etterforskningslederen.

Hilde Reikrås

DELER PRISEN: – Jeg tar imot denne prisen på vegne av alle etterforskerne i Operasjon Dark Room, sa Hilde Reikrås i takketalen, som hun også brukte til å understreke at vi alle har et ansvar for å ta vare på, beskytte og tro på barn. – Ta barn på alvor, appellerte etterforskningslederen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Takkes av overgrepsutsatte

Allerede uken etter at Reikrås og kollegaene for første gang fortalte om Dark Room-prosjektet i media i november i fjor, strømmet blomsterhilsenene og takkebrevene inn. Det har bare fortsatt, forteller etterforskningslederen.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger, både fra mennesker som har opplevd overgrep tidligere, og fra andre, om at dette betyr mye for dem, sier hun.

Etter prisutdelingen i Bergen sentrum lørdag oppfordret Løvetannmarsjens leder Anna Kathrine Eltvik de fremmøtte om å legge «løvetennene» de hadde fått utdelt på trappen til Bergen Tinghus.

– Det er en symbolsk handling for at dem som jobber på tinghuset må fortsette å ta overgrep på alvor, sa Eltvik.

Oddny Miljeteig og Aina Heldal Bøe

HOLDT APPELLER: SVs Oddny Irene Miljeteig (i midten) var blant dem som holdt appell før advokat og asylbarnaktivist Aina Heldal Bøe (t.h.) overrakte prisen til Hilde Reikrås (t.v.).

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jobber for å utfordre straffenivået

Reikrås var blant dem som fulgte oppfordringen.

Etterforskningslederen vil ikke snakke for mye om «politikken bak dette», som hun sier, men er åpen på at hun mener det norske straffenivået for barneovergripere kanskje er modent for revisjon.

– Jeg har jo sagt at i Operasjon Dark Room så har vi lyst til å utfordre, og kanskje gjøre noe med, straffenivået i disse sakene, og det jobber vi jo for. Overgrep mot barn får så store konsekvenser. Et helt liv kan bli ødelagt når man blir utsatt for seksuelle overgrep i barndommen, sier Reikrås.