Cuphelten rømte det brennende barndomshjemmet og brakk ryggen

Nora Neset Gjøen måtte hoppe fra tredje etasje da barndomshjemmet brant. Søndag sendte hun Sandviken til finalen i norgesmesterskapet.

Nora Neset Gjøen usladdet

JUBLER FOR CUPFINALE: Nora Neset Gjøen gjorde avgjørende redninger i straffesparkkonkurransen mot Klepp. Karrieren kunne imidlertid vært over for mange år siden.

Foto: Skjalg Ekeland / BA / CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX

– Jeg elsker straffekonkurranser. Det var skikkelig artig å sikre seg plass i cupfinalen. Som keeper har du kun noe å vinne i slike situasjoner, sier Nora Neset Gjøen til NRK.

Gleder seg til å møte gamlelaget

Etter to perioder hos finalemotstander Lillestrøm, er 26-åringen fra Sotra nå tilbake i Sandviken.

Både hun og resten av laget har hatt en god sesong. Bergenserne kjemper om medalje i serien og skal spille cupfinale mot LSK Kvinner lørdag 1. desember.

– Det blir skikkelig moro å møte Lillestrøm i finalen. Jeg gleder meg veldig, sier keeperen.

Se høydepunktene fra dramaet her:

Nær tragedie

Det kunne imidlertid endt helt annerledes. Nyttårsaften 2007 måtte den da 15 år gamle keeperen hoppe ut fra tredje etasje da familiens hjem på Sotra stod i full fyr .

Resultatet var brudd i ryggen.

– Jeg og broren min satt i øverste etasje og spilte fotballspill da det brøt ut brann i etasjen under. Broren min gikk til døren og tok trappene ned, jeg gikk til vinduet og så flammene fra etasjen under, forteller hun.

Hoppet fra 3. etasje kunne ha blitt slutten på fotballkarrieren. 15-åringen hadde allerede debutert på aldersbestemte landslag og hadde skrevet kontrakt med toppklubben Arna-Bjørnar.

Til alt hell var bruddet i ryggen det legene kalte «et pent brudd» fordi hun klarte å lande på huk i stedet for med stive ben.

Gjøen var ute i ett år med skade før hun kunne vende tilbake til fotballen.

Brann Straume Nora Neset Gjøen

NYTTÅRSAFTEN: Slik så barndomshjemmet til Nora Neset Gjøen ut nyttårsaften 2007. Den da 15 år gamle jenten måtte hoppe fra tredje etasje for å unnslippe flammene.

Foto: SKJALG EKELAND / BA

Skal hevne stortap mot Lillestrøm

Nå venter Lillestrøm som motstander i cupfinalen. I serien gikk det ikke veien mot laget fra Romerike. Seks baller måtte Nora Neset Gjøen plukke ut fra nettet.

– Da så vi ut som et andredivisjonslag. Det var pinlig. Vi burde nesten bare gitt oss til pause. Det var tidlig i sesongen, og vi har utviklet oss siden da, sier 26-åringen.

Nora Neset Gjøen usladdet

HENTET AV AMBULANSE: Nora Neset Gjøen måtte fraktes til sykehus med brudd i ryggen.

Foto: SKJALG EKELAND / BA

Fra mor til datter

Sist Sandviken var i cupfinalen var i 1995. Den gang var moren til Nora, Mariann Neset Gjøen, daglig leder i Sandviken. Hun kjenner igjen gleden ved å ta seg til en cupfinale.

– Også den gangen var det en stor drøm som gikk i oppfyllelse. Da semifinalen ble spilt søndag klarte jeg rett og slett ikke å se på. Ved starten av ekstraomgangene gikk jeg ut og tok meg en tur. Straffekonkurransen fikk jeg imidlertid med meg, sier moren.

Nå gleder både hun og datter Nora seg til cupfinalen.

– Nora er allerede cupmester med Lillestrøm, men å vinne pokalen med Sandviken blir bare helt fantastisk, sier mamma Gjøen stolt.

Mariann Neset Gjøen og Nora Neset Gjøen

MOR OG DATTER: Mariann Neset Gjøen og Nora Neset Gjøen.

Foto: Mette Anthun / NRK