Hopp til innhold

Her er steinen som stengte fylkesveg 7: – Ikke trygg i det hele tatt

Fylkesveg 7 i Hardanger var stengt i nesten et døgn etter et større steinsprang tirsdag kveld. Charlotte (40) syklet forbi rett før raset kom.

Steinras på fylkesveg 7

STEINRAS: Charlotte Lingener bor i Steinstø ved Fyksesund bru i Kvam, og syklet forbi rasstedet rett før den store steinen falt ned. Steinen er rundt en kubikkmeter.

Foto: Privat/Statens vegvesen

Siste: Fylkesvei 7 åpner klokken 15 onsdag ettermiddag.

Fylkesvei 7 ved Fyksesund bru i Kvam i Hordaland ble tirsdag ettermiddag stengt etter et steinras.

Geologer har onsdag vært på befaring og sikret fjellsiden over rasstedet.

Steinen som falt ned var cirka en kubikkmeter, ifølge vegvesenet. Den skal ha løsnet rundt 50 meter over fylkesvegen.

Like før raset kom, syklet Charlotte Lingener sin vante vei hjem fra jobb i Norheimsund. Veien går igjennom Øystese, langs Hardangerfjorden og over Fyksesund bru.

– Da jeg nærmet meg huset i Steinstø hørte jeg et smell rett bak meg. Veien er svingete, så jeg så det ikke, men det var ikke mange sekundene siden jeg syklet der, sier Lingener.

Steinras på fv 7 ved Fyksesund i Kvam

TUNG: En stein på cirka en kubikkmeter falt ned i veibanen.

Foto: Statens vegvesen

– Ikke trygt i det hele tatt

Etter å ha bodd i området i 12 år er hun godt vant med veien.

– Det er jo veldig uhyggelig å tenke på når jeg tar den veien flere ganger daglig, både med unger i bilen og til handling og jobb. Det er ikke kjekt å ha det slik, sier hun.

– Føler du deg trygg når du bruker den veien?

– Trygg og trygg. En blir vant med det meste, men når det skjer noe slikt er det jo ikke trygt i det hele tatt.

– Så trygt som det kan bli

På stedet har det blitt gjort vedlikeholdsarbeid den siste tiden.

Veien var i utgangspunktet stengt mellom klokken 22 og 02 i natt. Men den stengte altså like før klokken 18, og ble stengt nesten et døgn.

– Det er alvorlig når det kommer så store steinblokker ned fra cirka femti meter over vegbanen. Terrenget her på Vestlandet er nå en gang slik at man aldri vet når det kan komme en steinblokk av denne størrelsen. Det må vi faktisk leve med, sier byggeleder Bente Bergstø i Statens vegvesen.

Bente Bergstø

RASUTSATT: Byggeleder Bente Bergstø i Statens vegvesen sier veien nå er så trygg som den kan bli.

Foto: Statens Vegvesen

Selve opprydningen ble unnagjort i løpet av kort tid. I tillegg til den store steinblokken, lå det flere mindre steiner i veibanen.

– Fjellsiden er ryddet av et renskelag. Da mener vi det er så trygt å ferdes her som det kan bli. Men man kan aldri bli hundre prosent sikker på at det ikke vil falle stein på denne strekningen, sier Bergstø.

Krever utbedring

Veien er sykehusvei for beboere i Kvam som skal til Voss sykehus. Ordfører i Kvam, Jostein Ljones, opplyste til NRK at beredskapen i Ålvik var forsterket etter raset. Legevakt i både Norheimsund og Voss går som normalt.

Skoleelever fra Ålvik som går på skole i Øystese ble skysset med båt onsdag morgen.

– Dette er en rasutsatt vei med mye trafikk, og den må utbedres, noe vi jobber med. Tidligere har det vært problemer lenger inn mot Ålvik, men dette viser jo at hele strekningen har problem med rasfare, sier Ljones.

Ras på fv7