Byrådslederen i Bergen sier unnskyld til velgerne

Mange reagerte da Martin Smith-Sivertsen i et valgkamp-intervju uttalte at Høyre «har tolv år med gode resultater å vise til» i Bergen. Nå går byrådslederen ut og beklager bybane- og byrådsbråket.

Martin Smith-Sivertsen

BEKLAGER: Martin Smith-Sivertsen, her fotografert under stemmeopptellingen på Høyres nominasjonsmøte som gjorde ham til ny byrådsleder 14. oktober i fjor.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Valglogo

Bergens sittende byrådsleder, Martin Smith-Sivertsen (H), stiller fredag opp i store intervjuer i både Bergens Tidende og Bergensavisen. Det skjer etter at han og Høyre den siste tiden har fått både ekstern og intern kritikk for å skjønnmale situasjonen i Bergen.

Byrådet i Bergen

DAGENS BYRÅD: Kun Hilde Onarheim (i midten) er igjen fra tiltredelsen i 2011.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Etter at Høyre har sittet med makten i tolv år, har Bergen rekordhøy gjeld og store utgifter til å bøte på skoleforfallet.

Eiendomsskatten har blitt fjernet og gjeninnført, og den siste fireårsperioden har politisk bråk ført til store utskiftninger i byrådskontorene.

«Vi har tolv år med gode resultater å vise til»

Smith-Sivertsen overtok som byrådsleder for Ragnhild Stolt-Nielsen i fjor høst, etter det som var et vanskelig år for Høyre. Bybanekrangelen skapte splid internt i partiet, og gjorde også at KrF forsvant ut av byrådet.

LES MER: KrF trekker seg: – Vi tvinges ut av byrådet

Marita Moltu Dag Inge Ulstein

TAKKET FOR SEG: KrF Dag Inge Ulstein gikk ut av byrådet etter bråk i bybanesaken. Her sammen med partiets gruppeleder Marita Moltu på den provisoriske pressekonferansen der avgangen ble offentliggjort.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

I et valgkamp-intervju med rivalen Harald Schjelderup (Ap) i BA mandag, sa Smith-Sivertsen blant annet at «vi har jo styrt i tolv år, og har gjort utrolig mye bra», og «i denne valgkampen her er det slik at vi har tolv år med gode resultater å vise til».

Situasjonen i Bergen tatt i betraktning, har mange etter disse uttalelsene stilt spørsmål ved byrådslederens evne til selverkjennelse. Valgforsker Frank Aarebrot har uttalt at Smith-Sivertsen burde si unnskyld til velgerne.

– Jeg vil si unnskyld

I dagens intervju med BT tar Smith-Sivertsen oppfordringen, og beklager at KrF gikk ut av byrådet og at byrådet ikke fant en løsning for bybanetraseen til Åsane.

– Jeg vil gjerne beklage overfor velgerne at vi ikke fant løsninger for traseen mot Åsane (...) Det andre jeg vil beklage, er at KrF gikk ut av byrådet og at vi ikke stilte oss slik at de kunne bli værende, sier byrådslederen til Bergens Tidende fredag.

Bybanen over Bryggen

OVER BRYGGEN?: Valgeksperter tror nå Bybanen i Bergen uansett kommer til å gå over Bryggen, selv om flertallet av bystyret er imot. Årsaken er at V, KrF og SV, som kan bli viktige støttepartier for den nye byrådslederen etter valget, alle ønsker bryggenløsningen.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

Smith-Sivertsen sier bybanetraseen mot Åsane fremdeles ligger som «et åpent sår i bergenspolitikken», og at han kommer med beklagelsene på vegne av «Høyre som parti».

– Jeg vil si unnskyld for bybanebråket. Jeg vil si jeg har vært med å ordne litt opp, men mye gjenstår, sier han i intervjuet.

Smith Sivertsen står likevel på at styringen av Bergen er god, men at det overskygges av rotet med bybanesaken.

– Jeg kunne nok vært mer ydmyk med tanke på de problemene vi har hatt, og jeg har nok vært litt sent ute med en beklagelse på dette området. Men vi har gode ambisjoner om å få på plass en trasé etter valget, sier Smith-Sivertsen til Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Vil ha bybaneomkamp over Bryggen

Martin Smith-Sivertsen og Harald Schjelderup er sammen med statsminister Erna Solberg blant deltakerne i den NRK1-sendte valgdebatten fra Det Akademiske Kvarter i kveld klokken 21.30.