Hopp til innhold

Byggebransjen satser 40 milliarder i år

– Det er et investeringsnivå vi aldri har sett maken til, sier EBA Vestenfjelske. Derfor overrasker det at 173 ansatte nå mister jobben i Walde Gruppen.

Helleren svømmeanlegg

GODE TIDER: Ifølge bransjeorganisasjonen går byggebransjen så det griner. Svømmeanlegget på Helleren er bare et av mange prosjekter som er på gang.

Foto: NRK

«Walde Entreprenør AS er inne i en meget positiv vekstfase, og har spennende oppdrag som skal gjennomføres de nærmeste år».

Slik innledet selskapet jobbannonsen da de i sommer søkte ny kalkulasjonsleder. I går gikk både entreprenørselskapet og Walde Byggevare AS konkurs – og ansatte i øvrige avdelinger i Walde Gruppen venter i spenning på om også deres jobber ryker med i dragsuget.

– Dette er jo kjempetragisk. Walde er en bedrift med lang og god historie i Nordhordland. Det er sjelden så store entreprenørbedrifter går konkurs her i vest, sier Hans Martin Moxnes.

– Har ikke sett maken

Hans Martin Moxnes

MEDLEMMENE SATSER: – Vi har ikke sett maken til det omsetnings- og investeringsnivået som er i Hordaland i år, sier Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske.

Foto: EBA Vestenfjelske

Han er direktør i EBA Vestenfjelske, bransjeorganisasjonen for entreprenører i bygg- og anleggsnæringen. Bransjen totalt sett opplever et rekordår i 2013, forteller han.

– Vi har ikke sett maken til det omsetnings- og investeringsnivået som er i Hordaland i år. Det satses nesten 40 milliarder, og det ligger an til å bli like mye neste år. Prognosene for årene fremover er også bra, sier Moxnes.

Samtidig har usikkerheten rundt boligprisene sendt bransjen ned i en liten bølgedal nå i høst. Daglig leder Tor Harald Nævdal i entreprenørbedriften J.H. Nævdal Bygg AS tror det er det som kan ha felt Walde Entreprenør. Han viser til at Walde selv forklarer konkursen med «en alvorlig og kritisk likviditetssituasjon».

– Walde har veldig mye kapital bundet opp i tomter. Det går greit så lenge banken har tro på boligmarkedet – da er det jo ingen vits å slå dem konkurs. Men når boligprisene går ned, kan man jo begynne å tenke at man ikke vil få nok igjen når tomtene blir realisert, sier Nævdal.

– Tjener bedre i dårlige tider

De 173 ansatte som nå mister jobben i Walde Gruppen har i dag vært i møte med fagforeningen Unionen. Fagforeningsleder Stein Bruse Hofstedt, mener konkursen i utgangspunktet var overraskende.

– Vi har over tid sett at vi fikk med et ganske stort underskudd i 2012, men vi hadde vel håpet at vi skulle komme oss over kneiken. Det gjorde vi ikkje, sier Hofstedt.

Han tror ikke dette er et tegn på at det går dårlig i bransjen, men har likevel sett lignende før.

Fagforeningen Unionen

OVERRASKET: Fagforeningsleder Stein Bruse Hofstedt hadde håpet at Walde Gruppen skulle tåle underskuddet i 2012, men det gjorde de ikke.

Foto: Lars Kristian Wallace / NRK

– I oppgangstider når det går så det griner har marginene vært lave. Mange bedrifter tjener ikke penger i det hele tatt. En tjener faktisk bedre i dårlige tider, antakeligvis fordi man da er mer observant på utgiftene, sier foreningslederen.

Hofstedt mener også at det store innslaget av innleid arbeidskraft kan være med på å skape en vanskelig økonomisk situasjon.

– De har blant annet ikke den samme eierskapsfølelsen til bedriften. Etter hvert er det andre bedrifter som sitter på kompetansen. De som leier ut sitter på kompetansen, og de som skal ha gjort denne jobben mister kompetansen.

– Alltid behov for folk

Nævdal Bygg AS har omtrent 80 ansatte, og satser mye innenfor samme bransje som Walde. Tor Harald Nævdal bekrefter deler av teoriene til Hofstedt.

– Vi har mye å gjøre, men det er ikke høy inntjening på prosjektene, sier han.

– Det er stor konkurranse for hver jobb som er ute, så det er tøffe vilkår vi jobber under, sier teknisk sjef i Stoltz entreprenør, Rune Lyseknappen.

Han tror de ansatte som mister jobben i Walde ikke vil få store problemer med å skaffe seg ny jobb, så lenge de har fagbrevet i orden.

– Erfarne folk er det alltid behov for, sier Lyseknappen.

Nævdal er enig.

– Vi kommer ikke til å ansette over en lav sko. Men hvis de har erfaring, kan vise til gode referanser, og ter seg godt på intervju, så vil de ha jobb innen et par ukers tid, sier han.

Dupp i markedet

Byggenæringen mener altså at Walde-konkursen ikke er noe symptom på en generell krise i bransjen, selv om vilkårene er tøffe. Det samme oppfatter EBA Vestenfjelske.

– Jeg har tatt noen telefoner etter Walde-nyheten kom. Det er nok en liten dupp i markedet akkurat nå, noe som kan skyldes at boligbyggingen er noe kjøligere. Men det virker ikke som om det er noen akutt krise, konkluderer Moxnes.

– Kan Walde-konkursen gå ut over tempoet i boligbyggingen i Bergen?

– Nei, det gjør den ikke. Der er det mer enn nok entreprenører i Bergensområdet, sier Moxnes, som er litt mindre optimistisk med tanke på jobbmuligheter for dem som kommer fra Walde.

– I og med at det er en dupp i markedet, vil det nok ta noe tid før alle er i jobb. Timingen var jo ikke god for de ansatte, nå rett før jul, sier han.