Samlet sett vil den norske befolkningen vokse med 11 prosent fram til 2050, ifølge Statistisk sentralbyrå (SBB) sine regionale befolkningsframskrivninger. Befolkningsveksten er imidlertid svært ujevnt fordelt geografisk.
Forskjellen mellom by og bygd øker
Folketallet i Viken fylke er forventet å vokse med over 18 prosent, mens Nordland krymper med 1,6 prosent.
Omtrent 60 prosent av alle kommunene er forventet å vokse, og 20 prosent har særlig høy vekst på over 15 prosent.
140 kommuner er derimot forventet å få nedgang i folketallet.
Befolkningen vil altså krympe i 40 prosent av landets kommuner
– Det er høyere enn det vi har beregnet tidligere, sier Sturla Løkken, forsker ved SSB.
TREKKER TIL SEG UNGE: Ungdom fra bygdene og de mindre byene vil trekke inn mot storbyer som Oslo i årene som kommer, viser SSBs beregninger.
Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixOgså innad i fylker er kontrasten stor. Bergens nabokommune Bjørnafjorden får 24 prosent flere innbyggere om 30 år. I samme fylke får industrikommunen Årdal innerst i Sognefjorden en tilsvarende stor nedgang i folketallet, viser SSBs ferske prognoser.
Trenden er klar: de unge flytter til sentrale strøk. Sammen med økt forventet levealder generelt, vil det bidra til sterk aldring i distriktene.
Våler vokser mest
Men alle flytter ikke til Oslo. Det vanligste er å flytte til de større byene i områder der unge allerede bor.
– Over hele deler av landet ser vi en lokal sentralisering. De som bor i nord flytter mot Tromsø, og de andre byene der. På Østlandet sentraliseres det mot Oslo, og de andre store byene, sier Løkken.
Oslo er forventet å runde 700.000 innen få år og 800.000 innen 2050. Bergen er forventet å runde 300.000 og Stavanger 150.000 i 2030.
– 99 prosent av de sentrale kommunene er ventet å vokse, mens kun 50 prosent av de mindre sentrale vil se samme utvikling.
De fem kommunene med høyest framskrevet vekst i prosent tilhører alle Viken fylke og får over 30 prosent flere innbyggere fram mot 2050. Våler og Hvaler topper listen med henholdsvis 45 og 38 prosent forventet befolkningsøkning, fulgt av Nannestad, Ullensaker og Hole.
Vestland fylke vil oppleve en befolkningsvekst på ni prosent, altså litt under landssnittet, selv om det har landets nest største by.
I det fylket har Bergens omegnskommuner Bjørnafjorden og Øygarden den høyeste framskrevne veksten, begge en vekst på over 20 prosent fram mot 2050. Sogndal og Bergen vil være Vestlands yngste kommuner om 30 år.
MISTER FLEST: Årdal kommune i Sogn vil miste 23 prosent av folketallet innen år 2050, ifølge SSB.
Foto: VERI MediaHøylandet og Årdal mister flest
Det er noen regioner som rammes hardere av fraflytting enn andre.
Innlandet, langs svenskegrensa, og store deler av Nord-Norge fraflyttes. Spesielt i Nordland og Innlandet vil rundt halvparten av kommunene ha nedgang i folkemengden.
– Det er ikke tilfeldig hvilke kommuner som får vekst elle nedgang. Når unge flytter går fødselstallene kraftig ned i distriktene. Da dør det flere enn det fødes der, og denne utviklingen blir bare sterkere med årene, sier Løkken.
De to kommunene som vil havne helt på bunnen i 2050, er Høylandet i Trøndelag og Årdal i Vestland. De vil ifølge SBB ha henholdsvis 24 og 23 prosent færre innbyggere om 30 år enn i dag.
Flere eldre enn unge om 11 år
Fra 2020 til 2050 øker andelen 70 år og eldre i Norge trolig fra 12 til 21 prosent. I løpet av disse 30 årene forventer SSB at bortimot alle norske kommuner vil få flere eldre (65+ år) enn unge (0-19 år). Landet samlet vil nå dette punktet i 2031.
I Innlandet fylke var det flere eldre (65 år og eldre) enn unge (0-19 år) allerede i 2019. Ifølge framskrivingene vil den samme utviklingen treffe de andre fylkene på følgende tidspunkter:
- Før 2030: Nordland, Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Troms og Finnmark
- 2030-2035: Trøndelag, Vestland, Agder og Viken
- Etter 2035: Rogaland og Oslo
Distriktskommunene er relativt gamle allerede i dag: under 10 prosent av befolkningen var 70 år eller eldre i de mest sentrale kommunene i starten av 2020, mens i de minst sentrale kommunene gjaldt dette over 17 prosent.
– I 2050 kan de minst sentrale kommunene komme til å ha over én fjerdedel som er 70 år og eldre, ifølge Løkken.
I Vestland vil industrikommunene Hyllestad, Høyanger og Årdal være de eldste, alle trolig med 30 prosent eldre.
Aller eldst befolkning får trolig de fire kommunene Folldal, Rendalen, Røst og Lavangen. Der vil de over 65 år utgjøre én tredjedel av befolkningen om 30 år.