Hopp til innhold

Bybanetrasé til Åsane

 • Bybane-prosjekt øker med 3,3 mrd. kroner

  Et nytt kostnadsanslag setter prisen på Bybanen til Åsane til 21 milliarder kroner. Det presenterer Bergen kommune i dag, i forbindelse med en revidert plan av den nye bybanetraséen.

  Prisen er 3,3 milliarder kroner høyere enn anslaget som ble presentert i fjor.

  Ifølge kommunen skyldes økningene i hovedsak den generelle prisveksten, men også enkelte justeringer i planforslaget.

  Planen skal stemmes over i Bergen bystyre senere i vår. Hvis bystyret vedtar planen, kan bygging av den omstridte banen starte opp til neste år.

  Anbefalar Bybane over Bryggen
  Illustrasjon: Norconsult
 • Fortsetter kampen for Bybanen i tunnel til Åsane

  En ny tunnelløsning for bybane til Åsane kan gjøre den mer enn 2 milliarder kroner billigere enn en bane over Bryggen, ifølge grupperingen Bergen Sentrum 2050.

  De har ikke gitt opp kampen om bybane i tunnel til Åsane. Tunnel kan ifølge planene stå klar frem til Norges Handelshøyskole i 2029. Bak prosjektet står foreningen Bergen Sentrum 2050. De foreslår en tunnelløsning som går fra Marken til Sandviken. Planene skal offisielt legges frem i et møte på onsdag.

  Nytt tunellforslag bybane Bergen
  Illustrasjon: Bergen sentrum 2050
 • Ny kostnadssprekk for Bybanen til Åsane

  Bybanen til Åsane vil trolig koste 17,85 milliarder kroner å realisere, viser Bergen kommunes nyeste kostnadsanslag.

  Det er en snau milliard dyrere enn forrige anslag på 17 milliarder kroner, som ble lagt fram i juni.

  Det nye anslaget inneholder kostnader for grunnerverv, som anslås til 3,22 milliarder kroner. Kostnadsanslaget er uten merverdiavgift.

  Omtrent som ventet, mener direktør Tarje Wanvik i Plan- og bygningsetaten i Bergen.

  – De oppdaterte anslagene for grunnerverv er omtrent som forventet, når vi tar i betraktning erfaringene fra byggetrinn 4 mot Fyllingsdalen. Vi vil få et nytt totalanslag våren 2023 når planforslaget har vært på offentlig ettersyn, og det er kostnadsanslaget i 2023 som skal danne grunnlaget for finansiering av prosjektet, sier han i en pressemelding.

  Reguleringsplanforslaget for bybane og hovedsykkelrute mellom sentrum og Åsane, og forlenget Fløyfjelltunnel, skal sendes fra Plan- og bygningsetaten til politisk behandling i begynnelsen av oktober og legges deretter til offentlig høring.

  (NTB)

 • Bybanen til Åsane blir mange milliardar dyrare

  Det kjem til å kosta minst 17 milliardar kroner å byggja bybane til Åsane, opplyser Plan- og bygningsetaten i Bergen til BT. Anslaget er ein auke på nesten fem milliardar kroner frå sist prisen vart rekna på, hausten 2020. Den gong var kostnadsoverslaget på 12,6 milliardar kroner.

 • Bybane-floken løst

  To Sp-politikere har fått med seg Rødt-politikeren Odd Arild Viste på å legge bybanen over Bryggen. Trioen ber Ap-byrådet tiltre igjen.

  Sps Stig Torgersen fortalte på en pressekonferanse torsdag kveld at de har kontaktet Bergens ordfører med en anbefaling om å peke på Roger Valhammer (Ap) som byrådsleder.

  På møtet orienterte gruppeleder for Rødt i bystyret, Odd Arild Viste, at han kommer til å be om forhandlinger med det avgåtte byrådet for å finne løsninger for å hindre et byråd utgått av høyresiden.

  Bybane over Bryggen vil være en del av dette.