Bybanen skal gå over Bryggen

Flertallet i bystyret reiste seg for Bryggen-alternativet.

Bystyret i Bergen stemmer for Bybanen

VEDTATT: Med 40 mot 28 stemmer, vedtok bystyret i Bergen Bybanen over Bryggen.

Foto: Stian Røkenes / NRK

Dermed er stort punktum satt i en sak som mildt sagt har skapt et salig kaos i bergenspolitikken i mange år.

Klokken 17.30 reiste et flertall i bystyret seg og stemte for en trasé som betyr at Bybanen går over Bryggen på sin ferd nordover til Åsane.

Forslaget om bybane over Bryggen fikk 40 stemmer. Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og SV fikk flertall sammen med en representant fra MDG som stemte subsidiært for Bryggen.

28 stemte for tunnelforslaget fra opposisjonen.

De 28 stemmene kom fra Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt og Miljøpartiet de Grønne.

  • Her er opposisjonens tunneldrøm for Bybanen
    SV FEIRER BYBANEN OVER BRYGGEN

    FEIRING: Representanter fra Sosialistisk venstreparti spratt champagnen etter at det ble bestemt at bybanen skal gå over Bryggen i bystyremøtet i dag. – Endelig får vi Bryggen bilfri, jubler Mikkel Grüner.

    Foto: MARTHE NJÅSTAD / NRK

– En illusjon

– Her i dag blir det et flertall til bybane over Bryggen, et relativt stort flertall også. Men det er en illusjon. Fordi her er Arbeiderpartiet kneblet, sa Henning Warloe (H).

Han var en av mange som tok ordet i en debatt som varte i over en time før avstemmingen om Åsane-traseen.

Per Stiegler (Ap), som var av dem som ville fristilles i dagens bystyre, brukte sin tid på talerstolen i bybanedebatten til å beklage overfor velgerne.

– Beklager til dem som vi ga et lite håp om at Bryggen skulle reddes, og at fornuften skulle seire. Beklager for at det bergenserne ønsket, som var en lang tunnel, ikke ble gjennomført, sa Stiegler.

For selv om Ap gikk på valg mot bybane over Bryggen og fikk 37,8 prosent av stemmene i kommunevalget, bøyde de av for tunnelmotstanderne Venstre og KrF i byrådsforhandlingene.

Bybanen Bryggen

Politikere som er for Bryggen-alternativet, har fått laget denne illustrasjonen av hvordan Bybanen over Bryggen til ta seg ut.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

Politisk kaos

– Jeg kommer til å stemme sammen med Arbeiderpartiet i denne saken, mot min samvittighet, sa Stiegler.

Bybane over Bryggen er en sak som har skiftet retning flere ganger, og har ført til opprivende kamper i både Høyre og Arbeiderpartiet.

I forrige bystyreperiode, da Høyre var i byråd sammen med KrF og Frp, førte kampen om Bybanen til at det borgerlige byrådssamarbeidet raknet, Høyre kastet sin egen byrådsleder og bystyret fattet et vedtak som ingen virkelig trodde på.

For en uke siden sparket Arbeiderpartiet selv i gang nytt opprør i det som er et av Norges mest omtalte kollektivprosjekt.