Hopp til innhold

Bybanen er blitt ny arena for narkosalg

Rusmisbrukerne bestiller narkotika på Facebook eller telefon, og stiller seg på bybanestoppet. Der hopper selgeren ut av vognen, kvitter seg med stoffet, og tar banen videre.

Bybanen er ny arena for narkosalg i Bergen. Flere selgere er pågrepet i tilknytning til banen.

FLERE PÅGREPET: Flere personer er pågrepet for narkosalg i tilknytning til Bybanen i Bergen. Foto: Ole-André Lagmandokk/Dag Harald Kvammen Andersen | Redigering: Ole-André Lagmandokk

Bybanen har blitt et av rusmiljøet i Bergens nye handelssteder etter at Nygårdsparken stengte.

Jørn Solsvik

PÅGRIPER NARKOSELGERE LANGS BYBANEN: – Det er ikke så lett å observere, for de er ganske kvikke i salgssituasjonene, sier Jørn Solsvik, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Vi ser at det skjer kjøp og salg. Ikke inne på selve Bybanen, men i tilknytning til bybanestoppene. Vi har pågrepet folk i forbindelse med dette, bekrefter Jørn Solsvik.

Han leder Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

Det er tre og en halv måned siden Nygårdsparken stengte for oppussing. Stengingen av det som ble omtalt som en av Nord-Europas største åpne russcener, har gjort livet vanskeligere for aktørene i rusmiljøet.

– Både brukere og selgere må tilpasse seg en ny hverdag. Vi vet at Bergen har blitt mindre attraktiv for selgerne. Flere har forlatt byen, og de som er igjen må finne nye måter og steder å omsette stoffet sitt på, sier Joachim Bjerkvik, leder for Utekontakten i Bergen.

– De er kvikke i salgssituasjonene

Joachim Bjerkvik

STRESSENDE: – Både brukere og selgere må tilpasse seg en ny hverdag. Det har alltid vært stressende å være rusmisbruker, og det har ikke blitt noe lettere etter at Nygårdsparken stengte, sier Joachim Bjerkvik, leder for Utekontakten i Bergen.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– Salget foregår mer i det skjulte, og folk legger mindre merke til det, sier Bjerkvik.

Grunnen til at politiet har pågrepet flere selgere i tilknytning til Bybanen, er likevel ofte tips fra publikum, forteller Solsvik ved seksjon for organisert kriminalitet.

– Men det er ikke så lett å observere, for de er ganske kvikke i salgssituasjonene.

Politiet jobber stort sett sivilt for å komme dophandelen langs kollektivtraseen til livs.

– Vi prøver å observere i det skjulte, og gripe inn når vi har sett hva som skjer. Det vi har sett er at når Bybanen kommer til et stopp, så går selgeren av vognen. Utenfor står det en og venter. Når overleveringen er over, går selgeren tilbake på Bybanen og tar den videre, sier Solsvik.

– Tar banen frem og tilbake og «pusher» dop

På bybanestoppet ved Wergeland møter NRK Daniel Mikkelsen. Han mener narkohandelen ved Bybanen har økt den siste tiden.

– Jeg har sett det forekomme en god del, spesielt i det siste. Det er for det meste afrikanere, som tar banen frem og tilbake og «pusher» dop. Jeg har til og med sett folk sette skudd inne på Bybanen, sier Mikkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Daniel Mikkelsen

SER NARKOSALG DAGLIG: – Det er mye av det, hver dag, sier Daniel Mikkelsen om narkotikasalget langs bybanetraseen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Handlene avtales ifølge politiet stort sett via telefon, tekstmelding og sosiale medier. Selgerne er ofte nord- og vestafrikanere, forteller Solsvik.

– Bør den vanlige reisende på Bybanen være bekymret for at det skjer kjøp og salg langs traseen?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har ingen eksempler som tilsier at publikum bør være redde for dette. De som reiser med Bybanen for å selge narkotika ønsker jo også minst mulig oppmerksomhet.

Uønsket aktivitet siden åpningen i 2010

Ingrid Dreyer

HAR IKKE FÅTT RAPPORTER OM NARKOSALG: – Det er en aktivitet som selvsagt er helt uønsket, sier Ingrid Dreyer i Skyss, kollektivselskapet i Hordaland.

Foto: Skyss

Skyss, som er ansvarlig for kollektivtilbudet i Hordaland, sier de ikke har mottatt noen kundeklager på at det forekommer narkotikasalg langs banen.

– Jeg har snakket med vekterne våre og driftsselskapet for Bybanen. De kjenner til at det har vært enkelttilfeller av narkotikabruk. Men informasjonen om at det foregår salg på bybanestoppene er ny for oss, og vi har heller ikke observert noen økning etter at Nygårdsparken ble stengt, sier Ingrid Dreyer, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

Hun forteller at det har vært rapportert om «uønsket aktivitet knyttet til rusmisbrukere» på banen helt siden den åpnet i 2010. Men konkrete rapporter om at Bybanen har blitt en markedsplass for narkotikaomsetning, har Skyss altså ikke mottatt.

– Men vi kan selvsagt ikke utelukke at det forekommer, sier Dreyer.

Vanskeligere å oppdage salg etter parkstengingen

Politiet i Bergen har opprettet en egen innsatsgruppe for å hindre oppblomstringen av nye åpne russcener etter parkstengingen. Det mener både Utekontakten og politiet har vært vellykket.

I Nygårdsparken var salget mye mer åpenlyst. Nå må man være litt mer trent for å få øye på det.

Jørn Solsvik i Hordaland politidistrikt

Men selv om selgere forsvinner fra byen, har politiet et utfordrende arbeid med å ta dem som er igjen.

– I Nygårdsparken var salget mye mer åpenlyst enn det er på nye steder, som langs bybanetraseen, rundt Lille Lungegårdsvann og i Vågsbunnen. Nå må man være litt mer trent for å få øye på det, sier Solsvik.