Bryggen under vann om 40 år

Operaen i Oslo ligger mye bedre an enn Bryggen i Bergen. Med Bryggen kan det gå skikkelig ille.

Bryggen i Bergen

Om 40 år kan dette ligge under vann.

Foto: Bjørn Erik Ovesen / NRK

De siste beregningene som er gjort tyder på at havnivået vil stige 60-110 centimeter innen utgangen av dette århundret. Det mest sannsynlige tallet er 80 centimeter, ifølge professor i geologi og forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning Atle Nesje.

- I tillegg synker jo Bryggen 6-8 millimeter i året. Hvis denne utviklingen fortsetter kan vi regne med at tidevannet kommer inn på Bryggen rundt år 2050, mener Nesje.

Verst i vest

Etter istiden har landet steget. På Østlandet stiger landet med cirka 3 millimeter i året. Dermed ligger nok Operaen i Bjørvika i Oslo bedre an, enn Bryggen i Bergen. Ytterst på vestlandskysten har vi nemlig ingen landstigning.

(Saken fortsetter under bildet.)

Operaen i Oslo

Hva skjer med Operaen når havet stiger?

Foto: Atle Markeng / NRK

- Derfor er det her vil vi merke havstigningen best, sier Nesje.

Les også: Vil bruke regnet til å redde Bryggen

Alarmerende på Grønland

Men hvor fort vil dette gå, og hvor mye av isen vil smelte?
- Alt dette er avhengig av mange faktorer. Det er gjort en del beregninger etter FNs klimarapport som kom i fjor. Disse kan tyde på at de tallene som står i klimarapporten er litt for forsiktige og konservative. Blant annet kommer det noen alarmerende meldinger om at Grønlandsisen smelter raskere enn tidligere antatt. Det kan føre til at havnivået stiger raskere, forteller Nesje.

Les også: Varmerekord i Nordsjøen

Nesje har selv vært på Grønland for en uke siden og har sett hvor fort issmeltingen har skjedd.

- Enkelte utløpsbreer på Grønland smelter tilbake tre kilometer i året. Det er store mengder med is som kommer ut i havet, sier Nesje.

Mongstad må bygges opp i høyden

Nesje trekker også fram problemet med stormflo på Vestlandet. Når havet stiger, og det i tillegg er stormflo, er det ikke bare Bryggen vil som får problemer. Flere kaianlegg langs kysten, som for eksempel Mongstad, må bygges opp i høyden for at de ikke skal stå under vann.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mongstad

Mongstad kan også bli stående under vann, dersom de ikke bygger anlegget opp i høyden.

Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

- I tillegg har man bølger på vind- og værutsatte steder. Mitt råd er derfor at man må planlegge å komme seg 2,5 meter over havnivå, sier Nesje.

- Men kan man bygge langs kysten?
Ja, det kan man, men man må bokstavelig talt ta høyde for ismeltingen. Bygg 2,5 meter over havnivå, så er man være på den sikre siden, i hvert fall i dette århundret, oppfordrer Nesje.