Hopp til innhold

Bruker sex og religion for å provosere

Omskjæring, vold, drapstrusler og barnebruder er bare noe av det den tyrkiske kunstneren tar opp på sin utstilling i Bergen.

Drapstruet kunster på besøk i Bergen

BESØKER BERGEN: Kunstneren Sükran Moral bor i eksil i Italia etter å ha provosert med temaer som tvangsgifting, barnebruder, omskjæring, kvinnelig seksualitet, ytringsfrihet, krig og båtflyktninger. Nå holder hun utstilling i Bergen.

Den tyrkiske kunstneren Sükran Moral er en av de mest kontroversielle kunstnerne i Europa, i dag åpnet hun sin hittil største utstilling «My Pain My Rebellion» på Kode museum i Bergen.

– Jeg har stor tro på at kunsten kan endre verden, kunsten er min religion, sier Moral.

Kunsten hennes har vært dårlig likt av styresmaktene og andre menn i hjemlandet Tyrkia.

På kunstutstillingen kan du blant annet se et portrett av henne selv som en korsfestet Jesus i et kvinneundertrykkende muslimsk land.

Kode er et av Nordens største museer for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.

LES OGSÅ: Oppdaget ukjent kunstskatt

– Med denne utstillingen vil jeg ytre en liten protest, fordi vi lever i en verden hvor vi ikke ønsker å se hvilke grusomheter en krig kan føre med seg, sier Moral.

Kunstutstilling på Kode

Bilde fra utstillingen til Sükran Moral. Her illustrerer hun Kristus som en gravid kvinne, for å vise at verden kan vise mer nåde.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Flukten

I 2010 ble livet hennes snudd på hodet. Kunstneren hadde gjort en performance på et privat galleri. Det var kun spesielt inviterte privatpersoner som fikk komme.

– I denne performance hadde jeg samleie med en annen kvinne. Folk ble sjokkert og mange gikk ut av lokalet i stillhet, forteller Moral.

LES OGSÅ: Peniser i mose har skapt kunstdebatt

Etter performancen fikk kunstneren beskjed om at hun måtte forlate landet i løpet av 24 timer.

– Etter denne opptredenen møtte jeg mye media-hets. I aviser ble det ytret at «vi spytter på verket til Sükran», og de sa at jeg er umoralsk, sier hun.

Bor i eksil

I dag bor kunstneren i eksil i Italia, etter å ha provosert med temaer som tvangsgifting, barnebruder, omskjæring, kvinnelig seksualitet, ytringsfrihet, krig og båtflyktninger.

– Menneskeheten i dag lever i en verden hvor alt skal bli sensurert, sier kunstneren.

På utstillingen henger det blant annet en skjerm på veggen hvor Sükran har skrevet ned alle truslene hun har mottatt.

– Truslene mottok jeg via e-post og telefon, sier hun.

Direktør for Kode, Karin Hindsbo, håper publikum vil syns det er interessant å se hvordan en kunstner jobber under helt andre kår.

– Dette er en utstilling om de mange store, ubehagelige problemstillinger. Den går også helt innpå og er ganske intim, sier Hindsbo.

LES OGSÅ: Utlover dusør til de som leverer tilbake Picasso-bilder