Den tyrkiske kunstneren Sükran Moral er en av de mest kontroversielle kunstnerne i Europa, i dag åpnet hun sin hittil største utstilling «My Pain My Rebellion» på Kode museum i Bergen.
– Jeg har stor tro på at kunsten kan endre verden, kunsten er min religion, sier Moral.
Kunsten hennes har vært dårlig likt av styresmaktene og andre menn i hjemlandet Tyrkia.
På kunstutstillingen kan du blant annet se et portrett av henne selv som en korsfestet Jesus i et kvinneundertrykkende muslimsk land.
Kode er et av Nordens største museer for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.
LES OGSÅ: Oppdaget ukjent kunstskatt
– Med denne utstillingen vil jeg ytre en liten protest, fordi vi lever i en verden hvor vi ikke ønsker å se hvilke grusomheter en krig kan føre med seg, sier Moral.
Bilde fra utstillingen til Sükran Moral. Her illustrerer hun Kristus som en gravid kvinne, for å vise at verden kan vise mer nåde.
Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRKFlukten
I 2010 ble livet hennes snudd på hodet. Kunstneren hadde gjort en performance på et privat galleri. Det var kun spesielt inviterte privatpersoner som fikk komme.
– I denne performance hadde jeg samleie med en annen kvinne. Folk ble sjokkert og mange gikk ut av lokalet i stillhet, forteller Moral.
LES OGSÅ: Peniser i mose har skapt kunstdebatt
Etter performancen fikk kunstneren beskjed om at hun måtte forlate landet i løpet av 24 timer.
– Etter denne opptredenen møtte jeg mye media-hets. I aviser ble det ytret at «vi spytter på verket til Sükran», og de sa at jeg er umoralsk, sier hun.
Bor i eksil
I dag bor kunstneren i eksil i Italia, etter å ha provosert med temaer som tvangsgifting, barnebruder, omskjæring, kvinnelig seksualitet, ytringsfrihet, krig og båtflyktninger.
– Menneskeheten i dag lever i en verden hvor alt skal bli sensurert, sier kunstneren.
På utstillingen henger det blant annet en skjerm på veggen hvor Sükran har skrevet ned alle truslene hun har mottatt.
– Truslene mottok jeg via e-post og telefon, sier hun.
Direktør for Kode, Karin Hindsbo, håper publikum vil syns det er interessant å se hvordan en kunstner jobber under helt andre kår.
– Dette er en utstilling om de mange store, ubehagelige problemstillinger. Den går også helt innpå og er ganske intim, sier Hindsbo.
LES OGSÅ: Utlover dusør til de som leverer tilbake Picasso-bilder