Brødrene skulle skilles - så snudde nemda

Brødreparet har mistet hele familien og har bare hverandre. Utlendingsnemnda var i ferd med å sende sende eldstemann ut av Norge. De snudde og storebror Sahel fikk komme tilbake til Bergen og lillebror, Faraidon.

To afghanske brødre som har mistet familien sin, ble adskilt fra hverandre i morges, etter over et år i Norge. Men så ombestemte Utlendingsnemnda seg..

I ett år har brødreparet oppholdt seg i Norge, hver for seg i ukedagene, men sammen i helgene.

Lillebror Faraidon har nemlig problemer med å sove uten storebror Sahel. Derfor har brødrene de siste månedene vekslet mellom å sove på barneverninstitusjonen til den yngste og asylmottaket til den eldste.

Skulle vises ut

Faraidon Ahadi

VAR BEKYMRET: Fairaidon Ahadi fikk ikke engang sagt adjø til storebroren.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Tidligere denne måneden fikk Sahel avslag på asylsøknaden sin, og fredag morgen skjedde det brødrene lenge hadde fryktet. Fem politifolk banket på døren for å hente Sahel og transportere han videre til Oslo for utsendelse til Afghanistan.

– Jeg ble nervøs og fikk ikke engang sagt adjø til storebroren min, sier Faraidon Ahadi til NRK.

– Han ble pågrepet av politiet klokken sju og sendt til Trandum for uttransportering, sier advokat Asgeir Thomassen.

En familietragedie

I desember fortalte NRK historien om de to brødrene. Lillebroren hadde fått opphold, mens storebroren skulle vises ut. Taliban drepte storesøsteren og faren til brødrene. Menneskesmuglere tok minstebroren, mens moren og en yngre søster får de ikke lenger kontakt med.

Senere i går fikk Utlendingsnemnda en uttalelse fra barnevernet i Bergen som satte saken i et nytt lys. Her heter det at «Å skille brødrene blir svært traumatisk for den yngste og er ikke til barnets beste.»

Utlendingsnemnda snudde

Asgeir Thomasen

SKAL SE PÅ SAKEN PÅ NYTT: Advokat Asgeir Thomasen er glad for at Utlendingsnemnda skal se på saken på nytt

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Dette gjorde at Utlendingsnemnda på få timer snudde.

– De skal se på saken på nytt og har gitt oppsettende virkning på den omgjøringsberegningen som jeg sendte til dem. Så dette var jo veldig gode nyheter, sier advokat Asgeir Thomassen.

– Disse to brødrene har jo en forferdelig historie som de bærer på. De er veldig knyttet til hverandre og det å splitte dem vil kunne få uante konsekvenser. Nemda skal nå foreta en ny vurdering rundt hva som er til barnets beste.

Lørdag morgen var Sahel tilbake hos broren i Bergen. Brødrene gir ikke opp. De ønsker nå å klage på saksbehandlingsfeil. De viser blant annet til at lillebror Faraidon fikk oppholdstillatelse ut ifra at Kabul var for farlig å bo i. De mener det samme da også må gjelde for storebror Sahel.