Hopp til innhold

Brødre på flukt får ikke bo sammen

De to afghanske brødrene har mistet familien, men får ikke et felles hjem i Norge.

To afghanske brødre, har mistet store deler av familien, men får ikke et felles hjem i Norge. Den yngste har fått opphold og taes hånd om av barnevernet. Den andre har fått avslag på sin søknad om opphold.

SE VIDEO: Brødrene Faraidon Ahadi og Sahel Ahadi kom til Norge i fjor og vet ikke om resten av familien lever. I Norge har de blitt splittet av myndighetene. (Foto/redigering: Lagmanndokk, Omestad, Lægreid, Rydland, Skage)

Det er over ett år siden Faraidon Ahadi og storebror Sahel kom til landet. Etter en dramatisk flukt fra Afghanistan endte de to brødrene opp i Norge sammen.

De hadde flyktet fra Taliban, som drepte både faren og søsteren deres. Minstebroren deres mistet de under flukten.

Men selv om storebror Sahel er den eneste familien Faraidon har, får de ikke bo sammen i Norge. Årsaken er at Faraidon tas hånd om av barnevernet, mens Sahel har status som asylsøker.

– Jeg sier jeg må bo med broren min, men de sier nei, forteller Faraidon.

I hver sin bydel

Smugleren sa at hvis dere ikke går, så dreper jeg ham med en gang.

Faraidon om broren de måtte forlate på flukten

Norske myndigheter har plassert dem i hver sin bydel i Bergen; Faraidon på en barnevernsinstitusjon for minoritetsbarn i sentrum. Sahel må bo på asylmottak med voksne og barnefamilier i bydelen Arna.

Faraidon Ahadi

GÅR PÅ SKOLE: Faraidon Ahadi går på skole i Bergen sentrum. Når skolen er ferdig er det første han gjør å treffe storebror Sahel.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Det til tross for at Faraidon har mistet hele familien sin og kun har ett ønske: Å få være med storebroren sin.

– Jeg vil ikke sove uten ham. Jeg sier jeg må bo sammen med broren min, men de sier jeg må bo alene, sier afghaneren.

Vi møter ham i skolegården, på vei tilbake til barnevernhjemmet på Møhlenpris i Bergen. Dette er på papiret hjemmet hans. Men at han bor her er bare halve sannheten.

– Jeg sover her bare i helgene, forteller Faraidon.

Resten av uken tar han bussen til Bergens eneste asylmottak, i Arna. Sahel reiser til sentrum og treffer ham etter skoleslutt, før de drar sammen til asylmottaket. Om morgenen reiser Faraidon grytidlig motsatt vei for å rekke skolen.

– Taliban drepte faren min

En dramatisk flukt i 2013 er bakgrunnen for at Faraidon og Sahel kom til Norge. Da forlot de hjemlandet Afghanistan sammen med en lillebror på tolv år.

– Taliban drepte faren min, og søsteren vår, forteller de om det siste som skjedde i hjemlandet.

Det er ikke heldig at de flytter frem og tilbake på denne måten.

Svanhild Alver, barnevernsjef i Bergenhus bydel

Søsteren ble drept på skoleveien, faren ble drept fordi han kritiserte Taliban for drapet. Da fryktet moren for familiens liv, og hun sendte de tre brødrene ut av landet.

På grensen mellom Iran og Tyrkia ble situasjonen enda verre for brødrene. Menneskesmuglere tvang de to til å forlate minstebroren på tolv år – fordi han gråt så mye.

– Smugleren sa at hvis dere ikke går, så dreper jeg ham med en gang, forteller Faraidon.

I dag aner de ikke hva som skjedde med veslebroren deres. De får heller ikke kontakt med moren og den siste søsteren deres. Alt de har er hverandre.

 Faraidon Ahadi og storebror Sahel

FRA HVERANDRE: Faraidon Ahadi (til venstre) og storebror Sahel er sammen i Norge, men er i ganske ulik situasjonen. Nå kjemper de for å få lov å bo sammen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Fikk løfter om å bo sammen

Derfor gjør de nå alt de kan for å holde sammen her i Norge. Men det er ikke lett når storebror har status som voksen asylsøker, og lillebror er alene med oppholdstillatelse på en institusjon.

De to brødrene hevder de fikk løfter av norske myndigheter om at de skulle få bo sammen da de kom til Norge.

– Utlendingsdirektoratet sa at det er veldig viktig at vi bor sammen, siden dere bare er dere to. Men nå nekter Bergen kommune oss det, sier Faraidon.

Hvis den eldste hadde fått opphold, ville ikke dette vært et problem.

Svanhild Alver, barnevernet
Svanhild Alver i barnevernet

UHELDIG: Svanhild Alver sier det er uheldig at lillebroren ikke er på institusjonen som skal passe på ham.

Foto: NRK

Både Utlendingsdirektoratet (UDI) og barnevernet avviser at de kan ha fått slike løfter.

Barnevernet: – Ikke heldig

Barnevernet sier det ikke er en optimal situasjon at brødrene har den hverdagen de har. Men de hevder det er lite de kan gjøre.

– Det er ikke heldig at de flytter frem og tilbake på denne måten. Men det er på en måte en situasjon som er bestemt utenfor oss, sier Svanhild Alver, barnevernsjef i Bergenhus bydel.

– Vi har mandat på den ene, og ikke på den andre, sier hun.

Mens Faraidon har fått bli i Norge, har storebror Sahel fått avslag på sin søknad om oppholdstillatelse. Han har anket avslaget.

Barnevernssjefen sier det er uaktuelt å la storebroren bo på barnevernsinstitusjonen, både fordi han ikke har oppholdstillatelse og fordi UDI mener han er over 18 år.

Atle Berge

KAN IKKE GJØRE MER: – Vi har strukket oss langt, sier Atle Berge i UDI.

Foto: NRK

– Hvis den eldste hadde fått opphold, ville ikke dette vært et problem, sier Alver.

UDI: – Skjønner at det er vanskelig

Hos UDI ser de også med bekymring på situasjonen til brødrene. UDI har ansvaret for behandling av asylsøknadene deres og situasjonen på asylmottaket der de bor sammen.

– Vi synes ikke det er ønskelig at en mindreårig bor på et mottak med så mange voksne, sier Atle Berge, regiondirektør i UDI Vest.

Han viser til at eldstebroren har saken sin til behandling.

– Vi skjønner at situasjonen for guttene er vanskelig. Nettopp derfor har vi sammen med barnevernet strukket oss langt, men utover det er det nok ikke mer vi i UDI kan gjøre.

Har åpnet tilsyn mot barnevernet

Øystein Breireim Jacobsen

TILSYN: Øystein Breireim Jacobsen hos Fylkesmannen gransker barnevernet og saken til brødrene.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

For barnevernet blir det en nesten umulig oppgave å passe på Faraidon når han aldri er hos dem.

– Det er klart det er vanskelig å ha ansvar for omsorgen når han ikke er der han skal være, sier Alver.

De vil ikke svare på om det er til hans best å få sove med sin storebror.

– Det er det veldig vanskelig for meg å gå direkte inn si ja eller nei på. Men at han har et sterkt behov og ønske om det, det ser vi, sier Alver.

Fylkesmannen har nå åpnet tilsynssak mot barnevernet, fordi Faraidon mener han ikke blir hørt når han sier han trenger å bo med broren.

– Vi har tatt kontakt med kommunen gjennom tilsynssaken, og vil gjøre videre vurderinger ut fra de svarene vi får der, sier Øystein Breireim Jacobsen, seksjonsleder hos Fylkesmannen i Hordaland.

«Jeg blir redd om natten»

Tilbake på asylmottaket i Arna har Faraidon og Sahel akkurat kommet inn på rommet etter bussturen fra sentrum. Her skal de sove, sammen med to andre voksne menn på samme rom.

– Jeg blir redd om natten. Jeg får ikke sove, og tenker på alt det som skjer med oss, forteller Sahel.

Faraidon husker noe av det siste moren deres fortalte ham.

– Hun sa til meg: «Han er broren din. Du må være sammen med ham, alltid.»