Etter denne smaksbomben blir saus aldri hva det tidlgere har vært. Beates rødbetsaus er noe av det mest velsmakende som finnes.
Sammen med en nydelig steikt breiflabbfilet, en vakker rotmos av poteter og sellerirot med gurkemeie og en artig behandling av svartrot som «stash», ja så garanterer vi suksess om du serverer denne retten.
Løvtynn svartrot
Begynn med stashet d.v.s. svartrot(den ligner på gulrot av utseende). Skjær den i løvtynne skiver med en ostehøvel. Ha disse i kokende olje og du får en slags chips lignede sprø sak ut som både smaker godt og som pynter fint på toppen av retten.
Fargerik rotmos
Rotmosen lager du av 2/3 poteter og 1/3 sellerirot. Kutt i terninger og kok møre. NB: Ikke bruk salt når du koker poteter/rotfrukter til mos.
Vi brukte tre store poteter og en passelig del av en stor sellerirot. Når du skal jevne etter koking brukes tre ss smør og 1 dl fløte.
Tilslutt tilsettes gurkemeie og du får en nydelig farge på mosen.
Rødbetsaus «al dente»
Det som virkelig gjør susen i denne retten er uten tvil rødbetsausen. Kutt opp en stor eller to små rødbeter i passelige terninger.
Kok disse møre i en blanding av 2 dl balsamicoeddik/rødvinseddik og vann. Vannet damper lett bort og du kan derfor etterfylle med vann.
Ha i en 1/2 terning fiskebuljong. Etter ca 15 minutter er rødbetene møre. Da kan du mose disse inn i væsken med en stavmixer eller du kan ha dem i biter for å få en «al dente»-føling med sausen.
Monter sausen
Så skal sausen monteres med smør (ja det heter å montere en saus). Ta ut 200 gram smør fra kjøleskapet. Kutt det kalde smøret i terninger og rør dette inn i rødbetkonsistensen. Vil du ha tykkere saus jevner du med litt maizena.
Snart ferdig...
Breiflabbfiletene strør du litt salt og pepper på. Ha litt smør over og sett dem i en ildfast form i forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minuter og de er serveringsklare.
Dander med rotmosen i midten, rødbetsaus rundt, breiflabben oppå mosen og helt på toppen de friterte flakene av svartrot.
En fargerik og velsmakende rett!