På utdanningsmessen i Bergen vrimlet det av spente kommende studenter. Mange var fremdeles usikre på hva de skal velge, men Hazare Kirak har bestemt seg.
Hun vil bli enten vernepleier eller sykepleier og jobbe med eldre.
– Jeg er veldig glad i gamle folk. Så jeg tror det passer for meg å jobbe innen helse, spesielt med gamle folk, sier 27-åringen.
Ingen av de andre NRK snakket med denne dagen hadde samme klare holdning.
Ole Martin Skår (18), som de to siste somrene har jobbet i en omsorgsbolig, ser ikke fremtiden sin der:
– Jeg syns det er veldig fint og kjekt å være med eldre, men det er ikke det jeg har lyst til å jobbe med resten av livet, forteller han.
Det speiler en nedadgående nasjonal trend for søkertallene til helse- og sosialfagene.
Særlig dystert ser det ut for rekrutteringen til den kommunale eldreomsorgen.
Ifølge den årlige undersøkelsen Norsk sykerpleierforbund gjennomfører, var det kun én av ti nyutdannede sykepleiere som svarte at de ønsket å jobbe i kommunal hjemmebasert omsorg.
Kun 6,8 prosent svarte at de ønsket å jobbe på et kommunalt sykehjem
Ansatte sier de bryter loven på jobb og pårørende frykter grove forsømmelser. Hvordan er det på norske sykehjem?
Studentleder: – Ikke overrasket
Studentleder i norsk sykepleierforbund Sigrid Huse Larsen, sier den negative rekrutteringstrenden er bekymringsverdig, men ikke overraskende.
– Jeg tror det kommer av at de ser hvordan det er ute i helsetjenestene våre i dag. Det må gjøres tiltak for at folk skal ønske seg til disse yrkene, sier hun og legger til:
– Som Brennpunkt-dokumentaren viser, ser man hvor knapp tiden er for sykepleierne og de står ofte alene og har masse ansvar, og får kun tid til å yte ytterst nødvendig helsehjelp. og det er ingen som ønsker å gå på jobb og ikke føler at man får gjort jobben sin.
Larsen tror mangel på praksisplasser og veiledning, i tillegg til lønnsnivå og grunnbemanning er noen av hovedårsakene til den lave rekrutteringen til sykepleierstudiet.
KREVER ENDRING: Studentleder i norsk sykepleierforbund Sigrid Huse Larsen mener nasjonale, strukturelle grep må tas før man kan snakke om rekruttering til studiet.
Foto: Kristin Henriksen
Usikker på helsefaget
Marcus André Sae-Han Lundby (18) går mellom ulike boder på utdanningsmessen i Bergen. Han er ikke helt sikker på hvilken retning han vil gå i.
– Er helsefag noe du kunne tenkt deg å jobbe med?
– Ja det er en mulighet, men jeg er ikke helt sikker ennå, forteller han.
– Jeg kjenner mange som jeg tror heller vil jobbe på kontor. Der hele dagen ikke består av å pleie og snakke med andre hele tiden, legger han til.