Brannen slukket: – Svært krevende arbeid

BERGEN (NRK): Kraftig brann i den tette trehusbebyggelsen i sentrum. En 17-åring er sendt til Haukeland universitetssjukehus med lettere skader. Nå er brannen slukket.

Brannen natt til torsdag er den tredje på kort tid i samme område - og den verste, ifølge brannvesenet.

ÅRETS VERSTE: Brannen i Kong Oscars gate i Bergen er den tredje i samme område siden mai, og den klart mest utfordrende å slukke, ifølge vakthavende brannsjef Frode Bødtker.

Brannvesenet fikk melding om brannen som startet i Kong Oscars gate ved 4.30-tiden. Brannen ble raskt definert som storbrann, og det var stor røykutvikling på stedet.

– Svært krevende slukningsarbeid

Først tre timer senere kunne brannvesenet trekke et lettelsens sukk og slå fast at brannen - som er midt i Bergens brannsmitteområde - var under kontroll.

– Dette har vært en svært krevende brann for oss, en av de tøffeste jeg har vært borti, sier vakthavende brannsjef, Frode Bødtker, til NRK.

– Tilkomsten her er svært dårlig, og det var brann i flere bygninger. Så her var vi en stund ganske på tuppa. Heldigvis klarte vi å begrense det til tre bygninger, sier Bødtker.

Vel halvannen time etter at brannen var meldt under kontroll, ble den meldt slukket klokken 09.00.

Nærmere 50 personer evakuert

Politiet jobbet iherdig med å evakuere beboere i området. Mellom 40 og 50 personer ble evakuert, opplyser brannvesenet. Alle personer i husene klarte å redde seg. Kun én person, en 17-åring, skal være sendt til sykehus med lettere skader. De øvrige skal være i god behold.

Alle de evakuerte ble samlet i en buss ved Torget i Bergen. Bergen kommune melder nå at 18 av disse har takket ja til å få komme til Scandic hotell på Kokstad, der kommunens psykososiale kriseteam er tilstede.

Brann i Bergen sentrum
Foto: Isolde Rongevær de Jonge

– Vi har dessverre fått en del kompetanse på å håndtere slike branner. Det psykososiale kriseteamet vårt sitter nå og snakker med de evakuerte, og kartlegge hvilke hjelpebehov de har, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Eva Hille.

Hvilken type hjelp ønsker de evakuerte?

– Flere har bedt om hjelp til å få varslet sine pårørende. I tillegg er det mange som har behov for å snakke med noen etter en slik alvorlig hendelse. Ellers har de fått en god frokost og muligheten til å få stelt seg, forteller Hille, som er til stede på hotellet.

Ved sekstiden hadde brannvesenet klart å få kvartalskontroll, som vil si at faren for spredning utover kvartalet var over.

Husene står tett i området, og det var lenge stor fare for spredning av brannen. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

Brannen i Bergen under kontroll

IHERDIG INNSATS: Brannvesenet tok seg inn via takene på de tre byggene som var rammet, og skar også opp taket på et fjerde bygg.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

17-åring til sykehus

En 17-åring er sendt til Haukeland universitetssjukehus med lettere skader i forbindelse med brannen, opplyser sykehuset til NTB.

Bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Sondre Båtstrand (32), bor i en leilighet noen meter fra der det brenner. Han våknet av at brannvesenet banket hardt på døren hans i 04.30-tiden.

– Det begynte å ringe voldsomt på døren. En uniformert mann i gassmaske ba meg komme meg vekk fortest mulig. Røyken kom inn i leiligheten via vinduer, sier Sondre Båtstrand til NRK.

– De sa at jeg måtte komme meg ut så fort som mulig, sier han.

Laster kart, vennligst vent...