Hopp til innhold

Brannsjefen vil ha beredskapshelikopter stasjonert på Vestlandet

Det tok halvannen time før det første skogbrannhelikopteret nådde Sotra. Nå vil brannsjefen i Bergen ha et fast helikopter på Vestlandet.

Brannsjef Leif Linde Bergen brannvesen

TRENGER FLERE RESSURSER: Brannsjef Leif Linde i Bergen kommune mener mer ekstremvær krever flere ressurser i årene som kommer.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

NRK skrev først at det var tre helikopter til rådighet. Det riktige er at det er ett helikopter i fast beredskap, og at inntil 21 andre kan settes i beredskap. Pr. 6. juni er det 13 helikopter i beredskap.

– Det hadde helt klart at vært en fordel om det sto et helikopter nærmere, seier Leif Linde, brannsjef i Bergen kommune.

Norge har 22 skogbrannhelikoptre til rådighet. Kun ett av dem, stasjonert på Torp lufthavn i Sandefjord, er i fast beredskap.

Da gressbrannen startet på Sotra ba brannvesenet på bakken om assistanse fra luften litt før 12.30 torsdag ettermiddag. Det første skogbrannhelikopteret fra Torp, Sandefjord, var imidlertid ikke på plass før klokken 14, opplyser 110-sentralen.

Linde vil gjerne ha ett skogbrannhelikoptrene fast plassert i vest.

– Det har vært tørt i store deler av Sør-Norge og dermed uvisst hvor situasjonen har vært mest kritisk. Fremover tror jeg at et skogbrannhelikopter vil bli flyttet til Vestland, sier Linde.

Like etterpå blir familien Bazou evakuert

NÆRT: Brannen har så langt krevd to hus, og i store områder er bebyggelse truet

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

Ytterligere seks helikopter bisto

Den store skog- og lyngbrannen som herjer på Sotra utenfor Bergen, har tatt to hus og sendt flere hundre mennesker ut av hjemmene sine i nabolaget til Irmelin Fortun.

Dette er den andre storbrannen hun opplever tett på.

Irmelin mener det bør være et fast skogbrannhelikopter i Vestland fylke

VIL HA FAST HELIKOPTER: Irmelin Fortun bor et lite stykke unna der Sotra-brannen herjer. Hun forstår ikke hvorfor skogbrannhelikoptrene ikke kom raskere til brannstedet.

Foto: PRIVAT


Utover ettermiddagen og natten ankom ytterligere seks helikoptre Sotra og bisto i slukningsarbeidet.

Fortun forstår ikke hvorfor det første skogbrannhelikopteret ikke kom raskere til brannstedet.

– Hvorfor er det ikke et fast skogbrannhelikopter i Vestland når man ser konsekvensene av å vente? Flere tidligere storbranner ligger friskt i minne, sier hun.

Kun ett helikopter i fast beredskap

Pilotene som styrer skogbrannhelikoptrene er spesialtrente til de ekstreme forholdene.

Brannleder på bakken har ansvar for å etterspørre hjelp fra luften ved behov. Alarmsentralen tar så kontakt med Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS). Så er det HRS som fattar innsatsordre.

Dersom brannen har flere såkalte «brannkanter», at den sprer seg i forskjellige retninger, kan flere helikoptre bli satt inn. Det var tilfelle under pågående Sotra-brannen.

Samtlige helikoptre innkalt til beredskap, flyttes rundt i Norge etter hvor det er mest antatt fare for skogbrann i sommerhalvåret.

– Vi har stor forståelse for at brannsjefen ønsker nærhet til skogbrannhelikoptre. DSB flytter helikoptre rundt om i landet, når situasjonen krever det, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Hun legger til at kombinasjonen med helikopter i fast beredskap i Sandefjord og løpende vurdering av ytterligere behov gir mulighet til å sette beredskap over hele landet når situasjonen krever det.

– Ved store hendelser, som den på Sotra, vil innsatsen kreve flere helikoptre, og disse må da uansett forflyttes fra andre deler av landet.

Helikopter slukker skogbrann i Steinkjer, 2. juni 2021

SJU HELIKOPTRE: Så langt under den pågående skogbrannen på Sotra har sju helikoptre blitt satt inn for å forsøke å stanse den.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Burde ha vært i Vestland

Brannsjefen i Bergen sier han er fornøyd med denne nasjonale strategien for brannberedskap, men sier samtidig at mer ekstremvær krever flere ressurser i årene som kommer.

– Etter de store brannene i 2018, har Norge blitt svært profesjonelle på å forflytte skogbrannhelikoptre til de stedene som er mest prekære. Jeg har stor tiltro til hvordan samfunnssikkerhets- og beredskapsdirektoratet opererer, sier han.

I etterpåklokskapens lys, sier Linde likevel at ett av helikoptrene burde ha blitt plassert i Vestland.

Helikopter i gang med slukkingsarbeid på Sotra.

SPESIALUTSTYR: Store bøtter med vann blir heist opp av helikopteret og vannet blir sluppet over flammene.

Foto: Gerd Johanne Braadland / NRK

Kombinasjonen av svært grunne forhold, der det raskt blitt tørt helt inn til grunnfjellet, vanskelig terreng og mye vind gjør at Sotra-branner ofte kan bli svært alvorlige.

Mer ekstremvær

Selv om Linde skryter av DSBs skogbrannberedskap nå, krever klimaendringene med stadig mer ekstremvær flere ressurser i årene som kommer, tror han.

– Jeg har absolutt et ønske om et helikopter fast i Vestland i årene fremover, men mener det er rett å forflytte de ressursene vi har etter der det er behov, sier han og legger til:

– Vi må spesialisere oss mer på mer ekstremvær, som skred, flom og skogbranner. Vi jobber iherdig med planer og følger med på utviklingen.

Ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H), forstår ønsket om et skogbrannhelikopter i Vestland.

Som Linde, mener han også at et tørrere klima er et godt argument.

– Det er klart vi gjerne skulle hatt alt utstyr så nært som mulig. Med et tørrere klima og lengre tørkeperioder, så må en del av evalueringen i ettertid være å vurdere å få et slikt helikopter stasjonert hos oss.

Indrevik legger til at dette i første omgang er et brannfaglig spørsmål.

Nå planlegger han en stor gjennomgang av brannen med alle involverte, når det hele er over.

– Det vil avdekke det som gikk bra, og hva vi kan forbedre til en senere situasjon.

Tom Georg Indrevik

SKAL EVALUERE BRANNEN: Ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H) planlegger en stor gjennomgang av brannen på Sotra med alle involverte.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK

Les også: Her forsvinn huset til to familiar i brannen på Sotra: – Plutselig kom flammane