Hopp til innhold

Lensmann: – Brannen kan være påtent

Et planlagt asylmottak i Hordaland er totalødelagt i brann. Politiet har satt i gang en stor etterforskning og skal gjøre vitneavhør i dag.

Lune Huler hotell totalskadd i brann

BRANN TIL GRUNNEN: Restaurantdelen av bygget er totalskadd etter brannen i natt.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Vi vet ikke hva som er årsaken enda, men vi etterforsker bredt med tanke på at den kan være påsatt. Det er svært krevende og mye arbeid, seier lensmann i Lindås, Kjell Idar Vangberg.

Lensmann i Lindås, Kjell Idar Vangberg

SI IFRA: Lensmann i Lindås, Kjell-Idar Vangberg ber om tips fra publikum.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Lensmannen ber folk melde ifra dersom de hører rykter om at noen har hatt lyst å tenne på det planlagte asylmottaket i Lindås.

– Det er jo spesielt at dette for kort tid siden ble godkjent som asylmottak. Foreløpig er det ingen openbare, naturlige grunner til at brannen skal ha startet, sier Vangberg til lokalavisen Strilen.

Det er restaurantbygget som har brent ned. Avisa Nordhordland melder i ettermiddag om at det også i det andre bygget er et utbrent rom som ikke kan ha kommet fra samme brann.

– Det var et inferno av flammer

Det var en svært krevende jobb som møtte brannvesenet på stedet i natt.

– Det var fullstendig overtent. Det så ut som et krater eller en vulkan. Jeg kan ikke huske sist gang jeg så så høye og brede flammer, sier vakthavende brannsjef Nils Medaas, som ledet arbeidet med å slukke brannen.

Politiet fikk melding om brannen klokken 02.20. Både brannvesen og helsetjenesten rykket ut. Det var raskt avklart at to personer som bodde i den andre delen av bygget var kommet seg ut.

Før helgen ble det kjent at hotellbygningen skulle bli asylmottak. I natt brant en av fløyene på bygget til grunnen.

Restaurantbygningen til Hotell Lune Huler brant ned til grunnen.

Totalt utbrent

Bygningen som var restaurantdelen av hotellet er nå brent ned til grunnen.

Det ble kjent like før helgen at hotellbygningen skulle bli asylmottak.

– Det er for tidlig å konkludere med hva som er årsaken, men dersom det skulle vise seg at brannen er påtent er det svært alvorlig. Vi vil gjøre avhør utover dagen i dag, sier operasjonsleder i politiet, Arve Samsonsen.

Kriminalteknikere har vært på brannåstedet i dag. De vil komme tilbake i morgen, fordi det ikke er mulig å få gjort undersøkelser på hele branntomten i dag.

Brann på Lune huler hotell i Lindås

TOTALSKADD: Restaurandelen av hotellbygningen er utbrent. Brannvesenet ber folk holde seg unna, fordi den kan rase sammen.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Skulle bli asylmottak

Ifølge lokalavisen Strilen skulle Hotell Lune Huler huse minst 40 enslige, mindreårige asylsøkere fra nyttår. Ifølge avisen ble det kjent så sent som på fredag at UDI hadde tildelt Norsk Mottaksdrift AS avtale om å drive asylmottak på Hotell Lune Huler for tre år.

I oktober ga hotelleier Jenfrid Stellberg et intervju med avisen Nordhordland om hvorfor hun ønsket å drive asylmottak. Hun mente det var fint å kunne hjelpe noen som trenger det.

Ingen kom til skade

Det var bare to personer inne i hotellet i i natt, og de kom seg ut uskadet ifølge politiet.

– Dette er bare så ufattelig trist, sier ordfører i Lindås kommune Astrid Aarhus Byrknes når NRK treffer henne på brannplassen.

– Vi er glad de to som var inne kom seg ut, men å se det her er bare ufattelig vondt.

Hundepatrulje på plass ved brannen i Lindås

SØKER MED HUND: Hundrepatruljer var på plass ved brannen i morgentimene i dag. Politiet har startet etterforskning.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK