Brann i håndballhall trolig påsatt: – Jeg så mye svart røyk, så det var bare å løpe

FYLLINGSDALEN (NRK): Politiet jakter brannstiftere etter brann i Framohallen i Bergen. Hallen skulle oppgraderes fra i dag, og hundrevis av håndballspillere kan bli stående uten treningstilbud utover høsten.

Framohallen brann

STORE SKADER: Bildet tatt i 08.30-tiden viser at store områder på fasaden har blitt revet for å forsikre seg om at det ikke brenner på innsiden av tak og vegger.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Rettelse: NRK meldte først at det var brannvesenet som gikk langt i å fastslå at brannen var påsatt. Det riktige er at det var politiets innsatsleder, John-Endre Skeie, som kom med disse uttalelsene.

Nødetatene rykket ved 06-tiden onsdag morgen ut med store ressurser til Framohallen i Fyllingsdalen i Bergen.

Det sto åpne flammer ut av bygningen, og var kraftig røykutvikling, fra det som blant annet er hjemmebanen til Fyllingens elitelag i håndball.

Brannen startet i noen paller som lå stablet utenfor hallens vestre hjørne. Den spredde seg oppover veggene og til taket.

Politiets innsatsleder går overfor NRKs reporter på stedet langt i å fastslå at brannen er påsatt.

– Vi tar utgangspunkt i at brannen er påsatt, for de pallene begynner ikke å brenne av seg selv. Så her er det noen som har sørget for at det har begynt å brenne i pallene, noe som gjør at det nå brenner i hallen, sa John-Endre Skeie mens flammene fortsatt sto opp fra taket.

Brannvesenet rykket ut med mannskaper fra fire stasjoner. Også politiet rykket ut med store ressurser. Noen av patruljene ble brukt til kontroll av biler i området i morgentimene, i jakt på de antatte brannstifterne.

Ingen er foreløpig pågrepet. Saken etterforskes videre av Bergen vest politistasjonsdistrikt, opplyser politiets innsatsleder Ronny Øvrebotten.

Brannen slukket

Det var ikke personer i bygget da brannen brøt ut. Den kraftige røyken gjorde at politiet oppfordret folk i området til å holde vinduer og dører lukket.

Etter hvert avtok røyken, og klokken 07.32 meldte 110-sentralen at brannvesenet hadde kontroll på brannen.

Brannmannskapene begynte å rive vegg- og takplater for å forsikre seg om at det ikke brant innvendig.

Klokken 08.07 ble brannen meldt slukket. Onsdag formiddag foregår det restverdiredning.

Benny Danielsson Framohallen

FRYKTER FORSINKET GJENÅPNING: Framohallen skulle oppgraderes og gjenåpnes 8. august. Nå frykter Benny Danielsson i Framostiftelsen brannen gjør at de blir kraftig forsinket. – Det er jo mange som har ferie nå, så det er vel ikke bare-bare å snu seg rundt og få tak i håndverkere, heller, antar jeg.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Skulle starte oppgradering i dag

Benny Danielsson, styremedlem i Framostiftelsen, bor i området, og var på vei til jobb da han skjønte at det brant.

– Jeg så mye svart røyk, så da var det bare å snu og løpe bort hit, forteller han til NRKs reporter på stedet.

Da han kom frem, var brannmannskapene allerede i full sving med å slukke brannen, som da hadde spredd seg opp langs bygget.

Danielsson forteller at stiftelsen i sommer planla oppgradering av hallen.

– Vi skulle sette i gang et omfattende vedlikeholdsarbeid, med utskiftning av lys og deler av det elektriske anlegget, og skulle faktisk starte i dag, sier Danielsson.

Brann Framohallen fra Vardesvingen

SYNLIG I NÆROMRÅDET: Bildet er tatt av en NRK-tipser i Vardeveien kort tid etter at brannen brøt ut.

Foto: 03030-tipser

Hundrevis trolig uten tilbud

Planen var å holde hallen stengt gjennom sommeren, og gjenåpne den for håndballspillerne 8. august.

Nå er Danielsson svært urolig for at brann- og vannskader gjør gjenåpningen kraftig forsinket.

– Vi må komme oss inn og se hva som har skjedd, se hvilke skader det er. Så må vi få inn saneringsselskap via forsikringsselskapet, og se hva de kan gjøre den nærmeste tiden, sier Danielsson.

Han frykter det er behov for langt mer omfattende arbeid enn de egentlig hadde planlagt, og at det kan bli vanskelig å få gjennomført i sommer.

– Det er jo mange som har ferie nå, så det er vel ikke bare-bare å snu seg rundt og få tak i håndverkere, heller, antar jeg.

I tillegg til seniorlagene og elitelagene, har Fyllingen rundt 20 lag i aldersbestemte klasser. Dermed blir hundrevis av håndballspillere trolig stående uten treningstilbud i hallen et stykke utover høsten.

– Vi må nok gå ut ifra at vi nå må finne en plan B, konstaterer Danielsson.

Brann i Framohallen

STORE RESSURSER: Brannmannskaper fra fire stasjoner rykket ut. – Alt vi har av høydemannskaper er i aksjon, sa vaktkommandør Jan Ove Haga ved 110-sentralen.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK
Laster kart, vennligst vent...