Hopp til innhold

I denne nye kommunen ble bompengepartiet større enn alle

KNARVIK / BERGEN / STAVANGER (NRK): FNB gjorde det knallsterkt både i Bergen og Stavanger. Men ingen steder gjorde de det bedre enn i Alver.

Morten Klemetsen på valgvake hos FNB Alver i Knarvik

VILL JUBEL: Morten Klementsen (t.v.) flankert av andrekandidat Yngve Walaker (midten) og øvrige FNB-tilhengere i Walakers kafé i Knarvik mandag kveld.

Foto: Oddbjørn Rossnes / NRK

Like nord for Bergen har Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fullstendig kuppet det aller første valget i nye Alver kommune, som erstatter Meland, Lindås og Radøy ved nyttår.

Her fikk FNB hele 22,2 prosent av stemmene. Det betyr at mer enn hver femte velger i storkommunen støtter protestpartiet.

– Dette er et eventyr! Vi er utrolig stolte, stråler listetopp Morten Klementsen mens han fyrer opp seierssigaren på kaféen i Reikeråsbygget i kommunesenteret Knarvik.

Likevel kan partiet stå igjen uten reell politisk makt. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF kan sikre seg flertall dersom de får med seg et eller flere andre partier.

– Hva tenker du om at dere kan bli stående helt uten makt?

– Det er noe vi har tenkt kan skje, og i så fall er det trist. «Bompengekameratene» rotter seg mot oss, og det er en del av demokratiet. Men valgresultatet vårt er et såpass sterkt signal at vi bør bli tatt på alvor, sier Klementsen.

FNB-lederen: – Sensasjonelt

Bompengeopprøret holdt helt inn for FNB også i hovedbyene deres, Bergen og Stavanger. Begge steder gjør partiet et brakvalg.

I Bergen stiller de liste for alle første gang og ligger an til å få inn hele 11 representanter i bystyret. I stiftelsesbyen Stavanger hopper FNB fra tre til seks representanter.

– Helt formidabelt. Fantastisk! jubler Trym Aafløy når han får tallene av NRK.

Se den første reaksjonen fra FNB sin valgvake i Bergen.

HER FÅR HAN TALLENE: Se den første reaksjonen fra FNB sin valgvake i Bergen.

På landsbasis fikk partiet 2,3 prosent av forhåndsstemmene.

– Sensasjonelt! Vi stiller jo kun til valg i elleve kommuner, sier partileder Frode Myrhol.

Frode Myrhol

STRÅLENDE FORNØYD: FNB-leder Frode Myrhol var i kjempehumør mandag kveld.

Nesten like store som Høyre og Ap

Tallene fikk stemningen til å gå helt i taket på FNBs valgvake på First Hotel Bergen Marin i Rosenkrantzgaten, like ved Bryggen

Her var rundt 30 kandidater og støttespillere samlet for å følge opptellingen utover kvelden.

FNB blir en betydelig maktfaktor i Bergen.

De ble tredje størst i byen med en oppslutning på 16,9 prosent, like bak Arbeiderpartiet (19,8 %) og Høyre (20,2 %). Det vil gi protestpartiet hele 11 mandater i bystyret.

Selv om Aafløy uttrykker stor glede over tallene, er han sugen på mer.

– Nå må vi følge godt med på hva som skjer videre utover kvelden og se om vi kommer enda litt lenger opp, sa FNB-generalen i Bergen sent mandag kveld.

Etter forhåndsstemmene var opptalt, lå partiet enda høyere, men det endelige resultatet ble liggende på 16,9 prosent.

FNB vil dermed bli vanskelige å komme utenom dersom Høyre og Frp (4,7 %) skal ha noe håp om borgerlig flertall. Ut fra forhåndsstemmene har de tre partiene til sammen 28 mandater, og trenger ytterligere seks for å få flertall i bystyret.

Frode Myrhol på FNBs valgvake i Stavanger

KAN VELTE HØYRE-STYRE: FNB-leder Frode Myrhol åpner for å snakke med begge sider etter valget, men har tidligere signalisert at partiet kan samarbeide med Arbeiderpartiet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Kan frata Høyre makten etter to tiår

Brakvalget i Stavanger kan føre til maktskifte i oljehovedstaden. Mens det mange steder er forventet at FNB vil orientere seg mot høyre, har partiet her gått langt i å signalisere at de vil orientere seg mot venstre.

Med en oppslutning på 9,3 prosent får bompengemotstanderne seks representanter i bystyret.

– Folk har tydeligvis gått til valgurnene og sagt at nå vil de ha en endring i bompengesaken. Nå vil de gi oss sjansen, og den skal vi ta godt vare på, sier partileder Frode Myrhol på FNBs valgvake i Stavanger.

Det kan føre til at Høyre mister makten for første gang på to tiår, og at Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun kan innta ordførerstolen. Nordtun bekrefter mandag kveld at partiet vil ta FNB med i forhandlingene.

– Nå må de ha oss med, og det er akkurat den situasjonen ønsker å komme i. Vi kommer til å snakke med både Arbeiderpartiet og Høyre, og så må vi se hvor vi får mest mulig gjennomslag. Men samtidig må vi huske at mye kan forandre seg utover kvelden, sier Myrhol.

Også i nabokommunen Sandnes gjør FNB det skarpt, med 9,2 prosent av forhåndsstemmene.

Men det er i Sola partiet gjør det aller best: 10,2 prosent. FNB er dermed fjerde største parti i den tradisjonelle Høyre-kommunen.

Bompenge-motstanden er også merkbar i hovedstaden. I Oslo kommune fikk FNB 5,9 prosent. I Porsgrunn får partiet 2,7 prosent og i Skien 2,2 prosent.

Fikk bompenge-innrømmelse av Solberg

Protestpartiets voldsomme fremgang, ikke minst i Erna Solbergs hjemby Bergen, har fått en stor del av «æren» for at bompenge-debatten har preget valgkampen.

I mai viste meningsmålingene at hver fjerde bergenser ville stemme FNB. Det fikk statsministeren til å innrømme at bompenge-nivået i Norge er blitt for høyt.

Både Aafløy og partileder Frode Myrhol har gjentatte ganger presisert at partiet er blokkuavhengig og politisk ligger i sentrum. Myrhol har sagt at vippeposisjon er perfekt for partiet, som vil samarbeide med den blokken som gir FNB best uttelling politisk.