Hopp til innhold

Nekter å betale etter masseslagsmålet

Politiet har skrevet ut bøter for 660.000 kroner etter casuals-slagsmålet i Bergen lørdag kveld. Men ingen av de 22 pågrepne vil gjøre opp for seg. Dermed kan de måtte møte samlet i retten.

Slosskamp Ortun skole

22 FIKK BØTER: Politiet skrev ut bøter for totalt 660.000 kroner etter casuals-bråket ved Ortun skole. Ingen av de involverte har vedtatt forelegget.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Rundt 50 personer var involvert i casuals-oppgjøret ved Ortun skole i Fyllingsdalen lørdag kveld, før Brann møter Vålerenga søndag.

Store politiressurser og en rekke ambulanser rykket ut til stedet etter at den første meldingen om bråket kom klokken 20.15.

Ambulanse Ortun

SKADET: Minst én person ble fraktet bort med ambulanse.

Foto: Farid Ighoubah/NRK

– Jeg har ikke full oversikt, men det var mye folk, så vi brukte en del patruljer, sier politiets operasjonsleder Erik Gjesdal.

Først ved 22-tiden var de siste av bråkmakerne fraktet bort. Da var 22 personer i alderen 19 til 36 år innbrakt i arresten. De resterende involverte fikk gå.

– Det var basert på en vurdering av hva man kunne bevise at de hadde vært involvert i, sier politiets operasjonsleder Erik Gjesdal.

Fikk husarrest

De 22 personene ble anholdt etter politilovens paragraf åtte, noe som gir politiet anledning til å holde på dem i inntil fire timer. De siste ble sluppet fri i 02-tiden natt til søndag, og samtlige har fått beskjed om at de ikke får oppholde seg utendørs i Bergen de neste 24 timene.

Det vil nok være naturlig at man tar opp sakene til flere av disse samtidig.

Politiadvokat Anders Johnsen

Dermed får de ikke anledning til å være til stede på Brann stadion når Brann møter Vålerenga klokken 19 i kveld.

– Treffer vi på noen av dem igjen, blir det behandlet som et nytt forhold. Med mindre de er på vei til jernbanestasjonen for å ta toget hjem, bør de forholde seg til det pålegget de har fått, sier Gjesdal.

Kan møte samlet i retten

Slåsskamp Ortun skole Bergen

PÅGREPET: Politiet brukte nesten to timer på å få fraktet alle involverte bort fra skolen i Fyllingsdalen.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

De 22 fikk alle ilagt et forelegg på 30.000 kroner hver. Da sistemann var ute av arresten, hadde samtlige nektet å vedta forelegget, opplyser politiadvokat Anders Johnsen.

– Det er ingen som har villet vedta det. Vanligvis får man fem dager på å bestemme seg, men slik jeg leser det, har alle aktivt signert på at de ikke vil vedta forelegget, sier Johnsen.

Det betyr at de 22 slosskjempene etter all sannsynlighet må møte i retten.

– Ja, hvis de opprettholder dette, bringes sakene inn for retten, sier politiadvokaten.

I så tilfelle kan det bli et større rettsmøte for de involverte fra casuals-miljøet, trolig i høst.

– Det vil nok være naturlig at man tar opp sakene til flere av disse samtidig. Hvorvidt man tar alle, blir et praktisk spørsmål, sier Johnsen.

Dokumenterer de involverte

Det er ikke kjent hvor mange av de pågrepne som er tilreisende østfra. Politiet har søndag morgen ikke registrert at noen av de 22 har brutt pålegget om å holde seg hjemme eller på hotellrommet.

Mange av disse kjenner vi fra før, men vi gjør oss også kjent med nye fjes.

Politiets operasjonsleder Erik Gjesdal

Etter det NRK kjenner til, skal samtlige ha blitt fotografert av politiet etter opptrinnet, for å dokumentere at de var involvert i bråket på Ortun skole.

– De er anmeldt, og blir registrert. Mange av disse kjenner vi fra før, men vi gjør oss også kjent med nye fjes. Informasjonen brukes i forbindelse med planlegging av tilsvarende kamper, slik at vi vet mer om hvem vi kan regne med å møte på, sier operasjonsleder Gjesdal.

– Forventer dere mer bråk frem mot kampen i kveld, eller har dere nå tatt de verste bråkmakerne?

– Vi har en beredskap i forhold til at det kan oppstå lignende ting, sier Gjesdal.