Hopp til innhold

Bompengepartiets fremgang forbløffer: – Nå spør folk også hva vi mener om andre ting

Bompengepartiet med sjokkerende 16,9 prosents oppslutning i Bergen. Men vil de egentlig noe annet enn å fjerne bompengene? – Vi er ikke spesielt konservative, liberale eller sosialistiske, sier lederen.

Bomringen i Bergen "begraves"

VIL GRAVLEGGE BOMRING: Motstanden mot økte bompenger øker kraftig i Bergen. Mandag var det kjør sakte-aksjon i sentrum av byen, og ved starten av aksjonen ble denne gravsteinen avduket. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger støttet demonstrasjonen.

Foto: Simon S. Brandseth / NRK

– Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) er må større enn Arbeiderpartiet blant menn i Bergen. Det er så jeg lurer på om det stemmer, selv om jeg hører meg selv si det, sier valgekspert Johan Giertsen til NRK.

Torsdagens meningsmåling i Bergens Tidende var av det sjokkerende slaget:

Under en uke etter utvidelsen av bompengeringen i Bergen har protestpartiet FNB en oppslutning på 16,9 prosent i landets nest største by.

Det er en solid fremgang fra en allerede bemerkelsesverdig bra måling i forrige uke.

– Flott at folk spør om programmet vårt

Dersom det var valgresultatet, ville partiet fått elleve representanter i bystyret og blitt det tredje største i byen, hvor bompengemotstanderne raser og aksjonerer etter innføringen av en ytre bomring.

Brakmålingen har ført til økt nysgjerrighet fra velgerne, ifølge partiet.

– Mange har begynt å spørre hva vi mener om andre ting enn bompenger, noe som er svært gledelig, sier partiets førstekandidat i Bergen, Trym Aafløy.

Problemet er bare at det ikke er å så veldig lett å finne ut.

Trym Aafløy

VOLDSOM FREMGANG: Trym Aafløy er på full fart inn i bystyret i Bergen og kan få selskap av hele ti partifeller, dersom partiet klarer å holde på oppslutningen frem mot valget.

Foto: Lars Christian Wallace

Mangler rød tråd om øvrig politikk

På partiets hjemmeside er det nemlig foreløpig kun programmet for Stavanger som ligger tilgjengelig, til tross for at partiet stiller til valg i totalt elleve kommuner og i fem fylker.

FNB er foreløpig et parti uten gjennomført landsmøte og et nasjonalt program og også uten en ideologi i ryggen.

I Stavanger har partiet hatt plass i bystyret siden 2015, ellers i landet er det stort sett nystartede lokallag og fylkeslag som nå stiller til valg i høst. Det er også styret i Stavanger som fungerer som partiets landsstyre frem til et nytt er valgt. De har også organisatorisk ansvar i partiet.

Partileder Frode Myrhol innrømmer at partiet også mangler en felles rød tråd i politikken utenom bompenger. Det gjør at partiets politikk kan være svært forskjellig fra kommune til kommune eller fylke til fylke.

– Vi har gitt lokallagene frihet til å forme sin egen politikk, i og med at dette er et kommune- og fylkestingsvalg, sier Myrhol.

Frode Myrhol

LEDER PARTIET: Frode Myrhol var den opprinnelige initiativtakeren og er partiets ordførerkandidat i Stavanger. Han er også partiets leder på nasjonalt plan.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Vil fjerne eiendomsskatt og byråkrati

I Bergen har de seks første av partiets åtte hovedmål for kommende valgperiode med bompenger og bybanen å gjøre. Nummer sju og åtte er:

  • Å gradvis fjerne eiendomsskatten gjennom årlig nedtrapping
  • Gjøre Bergen til landets fremste Smart-By (ved ta i bruk ny teknologi for å gjøre det enklere for innbyggerne, journ.anm.)

Resten av programmet er uten de store kontroversielle utspillene, med punkter om reduksjon av forurensende utslipp, mindre byråkrati og bygging av flere oppveksttun (barnehage og skole samme sted) med tilhørende pendlerparkering.

Mest oppsiktsvekkende i Bergen er det trolig at partiet vil ha vekk serveringstilbudene på Fisketorget og tilbakeføre stedet til en handelsplass for byens befolkning.

Heller ikke i Stavanger er det de store brannfaklene utenom i bompengesaken. Partiet fokuserer på å stimulere til økt verdiskapning og et bedre servicetilbud ved mindre byråkrati, leksefri heldagsskole og folkeavstemning om kommunesammenslåing.

– Laget program etter brainstorming

Førstekandidat Aafløy sier bergensprogrammet ble utformet etter en brainstorming og diskusjon på et medlemsmøte.

– Vi fant ut at det ikke var så store sprik i meningene. Det var ingenting kontroversielt som kom opp. Vi er ganske mainstream.

– Har det vært et mål å gjøre programmet spiselig for flest mulig?

– Nei. Partiet består av normale fornuftige mennesker uten ekstreme holdninger. Vi har ikke funnet noen «isme» som passer til oss. Vi er ikke spesielt konservative, liberale eller sosialistiske. Derfor bør vi være spiselige for de fleste. Andre får sette merkelapp på oss, vi er ikke så opptatte av det, sier Aafløy.

Ifølge partileder Myrhol vil partiprogrammene for lokallagene og fylkeslagene bli lagt ut på partiets hjemmeside fortløpende.

Programmet for Bergen ble lagt ut i fredag, etter at NRK intervjuet Aafløy.

Lars Nehru Sand

OVERRASKET: Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, sier tallene fra Bergen er oppsiktsvekkende.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Trenger helhetlig program til stortingsvalget

Partiet er selv opptatte av å ikke få stempelet «ensaksparti». De må de likevel regne med å bli oppfattet som i starten, ifølge politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

– Det er nok utelukkende én sak de vil mobilisere på. Så er det opp til velgerne å gjøre seg opp en mening om det er ren protestaksjon å stemme på FNB, eller om de vil bruke tid på å sette seg inn i programmet.

– Er det et problem for partiet at de mangler en rød tråd i den øvrige politikken?

– Nei, det ville først blitt et problem ved stortingsvalget om to år, dersom de ikke da har fått på plass et nasjonalt partiprogram som også er helhetlig, sier Sand.