Hopp til innhold

Blodgiver Tussi (6) redder andre hunder: – Gull verdt å ha en pose hundeblod liggende

Veterinærer ønsker seg enda flere blodgivere på fire bein. – Blodbanken vår gjør at vi kan redde mange liv, sier veterinær Hilde Røssland.

Tussi gir blod

SOVNER: Tussi sovner av bedøvelsen og merker ikke at veterinæren tapper en halvliter blod av henne.

Foto: Synne Sørenes / NRK

Tussi er klar for et helt spesielt oppdrag. Hun tripper forventningsfullt inn på AniCura Dyreklinikken i Åsane. Her har hun vært mange ganger før og det er ikke det minste skummelt, selv om veterinæren står klar med nålen.

– Hun logrer med halen og blir skikkelig giret. Hun liker seg her, sier eier og matfar Sverre Bjotveit.

Kort lagringstid

Den pelskledde seksåringen er en av ti faste hunder som gir blod ved Dyreklinikken nord i Bergen. Hver tredje til fjerde måned er Tussi innom og lar seg tappe for en halvliter blod som går rett inn i veterinærenes blodbank.

Blodgiver Tussi

TRIVES: Skummelt hos veterinæren? Så langt ifra. – Hun liker seg her, sier matfar Sverre Bjotveit.

Foto: Synne Sørenes / NRK

– Hunder kan få sykdommer som gjør at vi har behov for ekstra blod. Blant annet fins det sykdommer hvor de røde blodlegemene blir ødelagt. Da er det gull verdt å ha en pose blod liggende, sier Hilde Røssland.

I anledning den internasjonale blodgiverdagen ønsker dyreklinikkene seg nå enda flere blodgivere på fire bein.

AniCura-klinikkene opplyser at behovet er stort og at kort lagringstid gjør at veterinærene trenger hyppig fornyelse av blodlageret.

Katter kan også bli blodgivere

I Åsane har de ti faste hunder, samt et par på venteliste. Kriteriene er ikke mange: Hunden må være frisk, mellom ett og åtte år gammel, over 27 kilo og kan ikke ha vært i utlandet.

– Vi tar også imot blod fra katter, sier Røssland.

Men til alt hell er det ingen katter å se for Tussi i dag. Og nå er det alvor. Først får hun et lite stikk med noe bedøvende i stumpen.

Like etter sovner hun like godt og blir lagt opp på bordet med tungen hengende ute.

Så gjør veterinæren og kollega Elisabeth Johannessen klart for tapping.

Posen er full på noen få minutter, og så Tussi er ferdig for i dag.

Blodpose fra hunden Tussi

GIR HVER 3. ELLER 4. MÅNED: Slik ser en halvliter hundeblod ut i pose. Tussi og ni andre hunder donerer en slik hver tredje eller hver fjerde måned.

Foto: Synne Sørenes / NRK

– Kan bli tummelumsk

En halv liter blod kan utgjøre forskjellen mellom liv og død for en syk hund. Men for Tussi går det helt fint å fylle opp en pose for dyrlegene i ny og ne.

– Kanskje føler hun seg litt tummelumsk etterpå, men de fleste hundene virker å være ganske upåvirket. De skal ta det litt med ro etterpå, men ellers går det veldig fint, sier Røssland.

Gjensynsgleden er stor når Tussi etterpå blir gjenforent med matfar Sverre. Nå går ferden hjem til sofaen for en særdeles avslappende avslutning på dagen.

– Nå blir det bare å slappe helt av, få noen godbiter og kose seg. Så doturer blir nok det eneste av aktivitet i dag, sier Sverre Bjotveit.

Tussi og eier Sverre Bjotveit

GJENFORENT: Tussi og eier Sverre Bjotveit syns det er stas å få hjelpe dyreklinikken med å få bygget opp en blodbank.