Dette er en av landets verste skoler på inneklima

De siste ti årene har 40 skoler blitt stengt av Arbeidstilsynet. Landås skole er en av landets verste skoler på inneklima - og kan bli neste på listen.

Video En av landets verste skoler på inneklima

En av landets verste skoler på inneklima

Fuktskader og elendig ventilasjon gjør at skolen midt i Bergen kan bli stengt fra 1. oktober.

Arbeidstilsynet: – Graverende forhold

Arbeidstilsynet mener inneklimaet er så helsefarlig at elever og ansatte kan ta skade av å være der. Nå vurderer tilsynet stengingen av skolen fra første oktober - bare halvannen måned etter at skolen startet opp.

Landås skole

FORTVILER: - Vi har skiftet vinduene, men veggen er fremdeles full i råte, sier rektor Børje Helander på Landås skole.

Foto: NRK

– Funnene som ble gjort på skolen var så graverende at alle fagfolk og kommunelegen konkluderte klart med at dette er helseskadelig, sier Kåre Askvik, tilsynsleder hos Arbeidstilsynet.

Landås skole skulle etter planen stenge til fordel for en ny skole som skulle stått ferdig i fjor, men nå er planen riving først til neste år.

I mellomtiden må elevene ha undervisning på en skole der ventilasjonsanlegget får stryk og klasserommene har hatt gjentatte fuktskader.

40 skoler stengt på ti år

Landås skole er bare en av mange skoler som har havnet i Arbeidstilsynets søkelys de siste årene. En oversikt NRK har fått, viser at 40 skoler har blitt helt eller delvis stengt siden 2001.

Sopp, dårlig luftkvalitet og fuktskader er skyld i de aller fleste tilfellene.Bergen kommune jobber nå på spreng for å unngå at skolen blir stengt i høst.

Ble syke på skolen

Tordis Hansen og Helena Mæland er elever på Landås, og har begge opplevd å bli syke av å være på skolen.

– Det lengste jeg har vært borte fra skolen, er en måned i strekk. Og det er veldig lenge!, sier Tordis.

Rektor Børje Helander fortviler, og mener utbedringene Bergen kommune nå gjør for å unngå stenging kun er flikking.

– Vi har byttet ut vinduer fordi alt var så råttent, men vannet har rent inn i veggen og veggen er fremdeles dårlig nedover, sier han.

Elever Landås

BLE SYKE: Tordis Hansen (til venstre) og Helena Mæland har begge blitt syke av å være på skolen. - Vi måtte bytte klasserom, men da var det allerede for sent, sier de.

Foto: NRK