Ble spilleavhengig av medisin

Medisinen som brukes av Parkinsonpasienter fører til spilleavhengighet hos 10 prosent av brukerne.

Video nsps_upload_2010_1_29_19_53_26_774.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Enkelte av medisinene som brukes mot Parkinson har en uventet bivirkning. I tillegg til å hjelpe for stive ledd, kan den føre til at folk blir stående foran spilleautomatene og bruke tusenvis av kroner på dem.

John er en av dem som har opplevd at bivirkningene koster. Når han tok medisinene fikk han utløp for helt nye behov foran spilleautomatene, fristelsene ble for store.

– Kjøkkenet mitt skulle vært pusset opp i fjor, men pengene er vekk. De har jeg brukt på automater i byen. Jeg vil tippe at jeg har spilt bort rundt 300.000 kroner, sier han.

2000 pasienter

Rundt 2000 norske pasienter bruker slike medisiner, og mange ble aldri advart mot denne bivirkningen som rammer rundt 10 prosent.

– Problemet er at dette er bivirkninger som ikke viste seg i studiene. De ble først synlig da medisinene ble tatt i bruk. I tillegg har nok dette noe med doseringen å gjøre også, sier avdelingsleder ved nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus Ole-Bjørn Tysnes.

– Det har nok gjort at en del pasienter ikke forventet at de kunne få disse bivirkningene, og som da kom i en uheldig situasjon med at de hadde brukt mye penger på gambling, sier han.

Møtte i retten

Denne uken var en lignende sak oppe i Bergen tingrett. Advokat Atle Helljesen representerer en mann med Parkinson som også brukte hundretusener på spilleautomater. De møtte Norsk legemiddelforsikring i retten. Mannen krever at forsikringsselskapet til medisinprodusenten skal dekke tapet han har hatt på spilleautomater.

– Jeg synes at dette er så på siden av hans sykdom at det er urimelig om han skal bære konsekvensen av det denne spesielle medisinen har gitt ham av problemer, sier Helljesen.

Norsk legemiddelforsikring vil ikke kommentere denne saken, siden det ennå ikke er kommet noen dom.

Ikke advart

Nå har John på sin side byttet medisin og dermed har han ingen tanker om å bruke tusenvis av kroner på spilleautomater.

– Det var ingen som advarte meg, hadde jeg fått en slik advarsel så hadde jeg nok oppsøkt hjelp hos legestanden før jeg hadde brukt så mye penger, sier han.

Les mer om sykdommen på nettsidene til: Norges Parkinsonforbund