Hopp til innhold

Bilistene må betale for buss og bane

Bystyret i Bergen har for første gang vedtatt at man skal bruke bompenger til kollektivtrafikk.

Sanntidstavler for buss i Bergen

BEDRE TILBUD: – Vedtaket om å bruke bompenger til kollektivtrafikkbetyr at vi får mer penger til å drift og et økt rutetilbud i Bergen, sier Lillian Blom (SV). Her kjører en buss forbi Byporten i Kalfaret.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Som NRK tidligere har meldt, er det et banebrytende vedtak som ble gjort i Bergen bystyre i dag. Alle unntatt H, Frp og Rødt stemte for.

Vedtaket ble gjort i forbindelse med at fylkeskommunen har sendt regional transportplan for Hordaland ut på høring, der Bergen er høringsinstans.

SV har ønsket dette lenge og lanserte forslaget i komité for miljø og byutvikling.

– At vi nå har fått flertall for forslaget jubler vi for. Dette betyr at vi får mer penger til å drifte kollektivtransporten og et økt rutetilbud, slik man allerede har fått til i Oslo, sier Lillian Blom (SV) til NRK.

Dette er uhørt, urettferdig og toskete!

Tor Woldseth, Frp
Tor Woldseth

KRITISK: Tor Woldseth (Frp).

Foto: Anders Ekanger / NRK
Geir Steinar Dale

FORSVARER VEDTAKET: Geir Dale (Ap).

Foto: Tim Wassmo / NRK

Frp ikke fornøyd

Frp er kritiske både til køprising og bompenger til kollektivdrift.

– Det er nesten så jeg ikke tror mine egne ører. De har ikke før satt seg i stolen før de skal begynne å ytterligere skattlegge bilistene. Det tar neppe slutt her, så vi er innstilt på at det blir tøffe tak, sier Tor Woldseth (Frp).

Nå må fylkeskommunen og bystyret i dialog med Staten for å få dette til. I dagens bompengepakke, Bergensprogrammet, er det ikke åpning for å bruke penger til slik drift.

– Hva blir det neste? At politikerlønningene skal komme fra bompenger? Dette er uhørt, urettferdig og toskete, sier Woldseth.

Bybanen står i Kaigaten

HØY FORURENSNING: Bergen sliter med høy luftforurensning. Her kjører Bybanen i Kaigaten.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Trenger sterkere lut

Slik vil bystyret bedre luften, les hele tiltakslisten på Bergen kommunes hjemmeside.

Geir Dale (Ap) i komite for miljø og byutvikling svarer:

– Vi ønsker å få sett på muligheten til å gjøre dette, fordi vi trenger sterkere lut for å få ned luftforurensningen i Bergen. Da må vi ha tiltak som virker. Det må nok inn noen endringer i regelverket. Vi håper å få dialog med regjeringen for å få hjemmel til å gjøre dette, sier arbeiderpartiets talsmann til NRK.