Hopp til innhold

Finner du en slik, kan du bli rik

Norsk Meteornettverk ber folk gå på meteorittjakt i Odda. Finner du en, kan du fort sitte igjen med 50.000 kroner. Og du kan være enda heldigere...

meteroitt og kart

EN KVADRATKILOMETER: Meteoritter etter kollisjonen 4. desember kan finnes i et område på en kvadratkilometer nord for Odda i Hardanger. Steinen på bildet er fra en av to karbonholdige meteoritter funnet i Norge, veier 750 gram, og ble funnet i Moss i 2006.

Foto: Google maps / Naturhistorisk museum, Oslo

meteor

HER TREFFER DEN JORDEN: Meteoren kom mot jorden med en fart på 67.000 km/t. Bildet er tatt i Oslo, men steinen landet i Odda i Hardanger.

Foto: Steinar Midtskogen / Norsk Meteornettverk

Etter meteorkollisjonen i Odda 4. desember, der en stein på 100 kilo kom inn i atmosfæren med en fart på 67.000 km/t, oppfordrer Norsk Meteornettverk folk til å lete etter steiner i området rundt Ringedalsvatnet ved Odda.

– Det kan ligge steiner på alt fra noen hundre gram til flere kilo i et område på en kvadratkilometer, sier Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk til NRK.

– Vi oppfordrer alle som ferdes i området om å være oppmerksomme på uvanlige steiner eller steiner som ligger på et sted i terrenget der de ikke synes å høre naturlig hjemme, som på islagte vann eller på myrer, torv og liknende, skriver han på Norsk Meteornettverk sine nettsider.

50.000 kroner kiloet

For de som skulle være så heldige å finne en meteoritt, kan det vanke god betaling. Ved Naturhistorisk musuem i Oslo er man nemlig interessert i å kjøpe meteoritter til markedspris, opplyser Midtskogen.

– Hva er markedspris på en meteoritt?

– Det er veldig variende avhengig av type og omstendigheter. Men kiloprisen for siste meteorittfunn i Norge i Valle i sommer var ca. 50.000 kr. Og det var en ganske ordinær meteoritt, sier Midtskogen til NRK.

Drømmer om Mars-meteoritt

Det er så langt kun funnet to karbonholdige meteoritter i Norge.

Rune Selbekk, Naturhistorisk museum

Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at de er interessert i meteoritter til forskning og utstilling.

I morgen skal han i gang med å flytte om på utstillingen for å få plass til meteoritten som ble funnet på Valle, som veide 4,5 kilo.

Blir det funnet noe ved Odda, kan det også få plass i utstilllingen. Selbekk drømmer om en meteoritt fra Mars.

– Muligheten for at den kommer derfra er til stede, men mest sannsynlig kommer den fra asteroidebeltet, sier Selbekk.

Opp i 8 millioner kroner kiloet

Han forteller at prisen på en «fersk» meteoritt fra Mars er 8.000 kroner per gram, altså hele 8 millioner kroner kiloet.

Men Selbekk heller raskt kaldt vann i årene på dem som tror de kan pensjonere seg umiddelbart etter et steinfunn i Odda.

– Man må huske at 99,8 prosent av det som er funnet i Norge er fra asteroidebeltet, og de er ikke så verdifulle. En gammel meteoritt derfra kan komme helt ned i 50 øre grammet. Så det er store forskjeller, sier Selbekk.

Prisen er blant annet avhengig av karboninnholdet i meteoritten.

– Det er så langt kun funnet to karbonholdige meteoritter i Norge, forteller Selbekk.

En bit fra en av dem gikk gjennom taket til Norgesgruppen i Moss i 2006.

Se video av Odda-meteoren, filmet fra Oslo, her.