Byluften i Bergen kan bli enda verre

Selv om man skulle klare å halvere biltrafikken i Bergen innen 2040, kan luftkvaliteten bli verre enn i dag.

Bergen forurensing luftkvalitet
Foto: Pål Bentdal

Selv om politikerne og byens innbyggere skulle klare å drastiske redusere bilandelen i bergenstrafikken de neste 30 årene kan byluften bli dårligere. Det er et av funnene i et omfattende arbeid utført av masterstudenter ved Bergen arkitektskole.

– Like ille andre steder

- Med dagens teknologi vil forurensingen øke markant, sier Anders Rubing som er en av studentene som står bak prosjektet.

LES OGSÅ: Farlig luft over Bergen denne uka

Studentene har ved hjelp av simuleringer fra Geofysisk institutt også funnet at situasjonen er like ille andre steder i byen enn på Danmarks plass.

– Det er absolutt like ille andre steder i Bergen. Det som mangler er nok målestasjoner som faktisk måler hvor høy forurensingen er for eksempel i Åsane eller andre steder, sier Rubing.

Vil gjøre en forskjell

Arkitektstudentene har samlet 260 sider der den eksisterende kunnskapen om luftproblematikken presentereres gjennom pedagosiske modeller, grafer og kart. Målsetningen er å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle.

– Vi vil gjøre en forskjell og håper rapporten vil fungere som en grafisk presentasjon som er enklere å lese enn lange politiske eller akademiske dokumenter, sier Rubing.

Får ros fra partitopp

Studentene hadde invitert Venstres leder Trine Skei Grande til preentasjonen av arbeidet. Hun mener studentene har lykkes godt.

– Det var spennende, veldig grundig og tatt på en veldig fordomsfri måte, sier hun.

– Vi må gjøre noen endringer og da er det supert å ha noen som tørr å tenke nytt, sier Venstre-lederen.

– Like ille andre steder

– Med dagens teknologi vil forurensingen øke markant, sier Anders Rubing som er en av studentene som står bak prosjektet.