Bergenser tiltalt for tre angrep på yrkessjåfører

– Vold mot yrkessjåfører er et økende problem, mener tillitsvalgt.

Buss i Bergen

MYE VOLD: Bussjåfører og taxisjåfører i Bergen har opplevd mange voldsepisoder det siste året. ARKIVFOTO

Foto: Tale Hauso / NRK

En bergenser (35) må møte i Bergen tingrett kommende uke, tiltalt for å ha angrepet to bussjåfører og en taxisjåfør.

Angrepene skjedde i løpet av et halvår i 2016. Den første hendelsen mannen må svare for, skjedde ved endestoppet ved kjøpesenteret Lagunen i mars.

Sjåføren gikk for å vekke en sovende mann på bussen. Responsen var en knyttneve rett i ansiktet. Sjåføren begynte å blø på innsiden av leppen.

Slo sjåfør, bulket bil

I oktober samme år, i Krokeidevegen i Fana, skal mannen ha brukt vold på ny. Denne gangen prøvde en bussjåfør å få ham til å forlate bussen fordi mannen ikke hadde gyldig billett. Ifølge tiltalen sparket mannen bussjåføren og forsøkte å slå ham med knyttneven.

Bare to uker senere oppsto en ny voldssituasjon i en taxi nattetid i Bergen sentrum. Mannen skal ha både slått og sparket sjåføren, og dessuten bulket bilen.

Mannen har sittet varetektsfengslet en tid etter voldsepisodene. Han er også tiltalt for en lang serie småtyverier samt befatning med narkotika.

Mannens forsvarer Eirik Nåmdal ønsker ikke å kommentere hvordan mannen stiller seg til skyldspørsmålet før saken kommer opp for retten tirsdag.

Alvorlig skadet

Denne saken er ikke enestående. En kikk i NRKs meldingsarkiv viser mange store og små voldshandlinger mot bussjåfører i Bergen og omegn de siste årene.

Senest i kveld ble en bussjåfør angrepet i Os.

Den alvorligste hendelsen i år skjedde på Birkelundstoppen i Bergen i oktober. En bussjåfør fikk alvorlige øyeskader da en ruset person gikk til angrep på ham. Saken etterforskes som forsøk på drap.

Fem dager senere ble en annen sjåfør angrepet på samme busstopp. Han slapp fra det uten fysiske skader.

– Utsatt arbeidsplass

Roger Moum

TILLITSVALGT: Roger Moum i Vestnorsk transportarbeiderforening.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Det har dessverre vært en del tilfeller av voldsepisoder mot yrkessjåfører den siste tiden, sier leder Roger Moum i Vestnorsk transportarbeiderforening.

– De har en utsatt arbeidsplass og jobber ofte på perioder av døgnet der mange passasjerer er beruset. Vi får en del meldinger om slike hendelser og opplever at vold er et økende problem, legger han til.

Det er satt av tre dager til rettssaken mot 35-åringen kommende uke.