Bergensbudsjettet er ulovlig

Regjeringen sier seg enig med fylkesmann Lars Sponheim i at Bergen kommunes budsjett er ulovlig.

Video Ulovlig budsjett

Ulovlig budsjett

Kommunaldepartementet sendte torsdag brev til Bergen kommune der de informerer om at de anser budsjettet for 2011 som ulovlig.

– Ikke gjort noen feil

Fylkesmannen i Hordaland har tidligere avgjort at budsjettet må regnes som ulovlig. Årsaken er at kommunen har budsjettert med å bruke utbytte fra kraftselskapet BKK til å dekke driftsutgifter.

LES OGSÅ: nettsider

Kommunaldepartementet gir i brevet Fylkesmannen full støtte og kan ikke se at det er gjort noen feil i behandlingen av saken, skriver Fylkesmannen på sine nettsider .

Vedtaket om at budsjettet er ulovlig betyr at Bergen kommune må spare 167 millioner kroner i løpet av de to neste årene.

Byrådet i krisemøte

«Kommunal- og regionaldepartementet kan ikkje sjå at Fylkesmannens forståing av saka er mangelfull», heter det i brevet.

Torsdag ettermiddag satte byrådet seg ned til ekstraordinært byrådsmøte i forbindelse med saken. Like over klokken 18 kom byrådsleder Monica Mæland ut for å kommentere avgjørelsen.

– Jeg synes det er pussig saksbehandling å trykke på faksknappen klokken ett minutt på to torsdag før valget. Det er ikke en god fremgangsmåte, men vi har håndtert dette til beste for våre innbygere.

Saken fortsetter under bildet.

Monica Mæland

Byrådsleder i Bergen Monica Mæland

Foto: NRK

Byrådslederen lover at avgjørelsen ikke skal gå ut over tjenestetilbudet.

– Det er fordi vi har hatt en solid og god økonomi og vi kan nå disponere både avsatte disposisjonsfond og vi har høye skatteinntekter, sier Mæland.

Det er kommunaldepartementet som har vurdert en klage fra byrådet på Fylkesmannens vedtak. Departementsråd Eivind Dale er øverste adminsitrative leder der. Han sier de har hatt en grundig gjennomgang.

En alvorlig situasjon

– Vi har gått gjennom saken både når det gjelder lovforståelsen og sakens faktum, og vi kan ikke se at fylkesmannen har gjort noen vesentlige feil som skulle tilsi at vi skal endre dette vedtaket.

Opposisjonen har støttet Fylkesmannen i saken. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schelderup er glad for at de får rett.

– Arbeiderpartiet har hele tiden ment at å bruke sparepengene våre i BKK på vanlig drift i beste fall er uklokt, og i verste fall er ulovlig.

Toppkandidaten er likevel bekymret for kommunens finansielle fremtid.

– Høyrebyrådet har bedt om et raskt svar, det har de nå fått fra de faglige ekspertene i departementet. Nå har Bergen en alvorlig situasjon som høyre-byrådet må ta ansvar for.

Torstein Dale i partiet Rødt mener avgjørelsen fra kommunaldepartementet avslører byrådet.

– Dette er avsløringen av at byrådet har bygget sin virksomhet på tom luft og på arraogant preik. De har overkjørt opposisjonen, for opposisjonen har snakket om dette i mange år.