Bergen ville innføre en køprising som hadde gitt mer kø

I siste liten fremskyndet byråd Henning Warloe rushtidsavgiften med en halvtime. Det skjedde etter KrF oppdaget den uheldige effekten av avgift fra klokken 15.00.

Danmarksplass

PRØVEPROSJEKT: Knapt noen byer har testet så heftige bomavgifter som det Bergen nå skal innføre i rushtiden fra 2016.

Foto: Jørgen Eide

29. januar ble det kjent at byrådet i Bergen ønsker å doble bompengeprisen i rushtiden. I dag skal bystyret behandle saken.

I siste øyeblikk foreslår Henning Warloe (H), byråd for byutvikling, klima og miljø, å flytte tidspunktet for køprisingen en halvtime frem, fra klokken 15.00 til 14.30. Dette blir gjort på grunnlag av ferske trafikkberegninger.

De viser at køene ville blitt like store eller større enn i dag med ordningen som var foreslått. Den eneste forskjellen ville vært at de flyttet seg til før klokken 15.00

Med byrådens nye forslag vil køprisingsperioden også avsluttes en halvtime tidligere, klokken 16.30.

Oppdaget tilfeldig

– Når oppdaget dere dette?

Henning Warloe

ENDRER BOMPENGE-TIDSPUNKT: I siste øyeblikk foreslår Henning Warloe (H), byråd for byutvikling, klima og miljø, å flytte tidspunktet for køprisingen en halvtime frem, fra klokken 15.00 til 14.30. Årsaken er nye trafikkberegninger som byrådet har utført.

Foto: NRK

– Det var en diskusjon som startet i komiteen. Da vi så nærmere på trafikkfordelingen og fikk gjort noen nye beregninger, viste det seg at vi kunne få en litt bedre løsning. Det ble oppdaget ved en tilfeldighet, innrømmer Warloe.

Han forteller at det var en KrF-politiker som gjorde byrådet oppmerksom på problemet.

– Vi så at trafikktoppen flyttet seg frem i tid, og vi forskyver derfor tidspunktet slik at starten på den høye prisen blir 14.30. Jeg regner med at dette vil få flertall i bystyret i dag, sier byråden til NRK.

Køprisingen vil trolig bli innført en gang i 2016. Warloe anslår at bergensbilistene må finne seg i køprising i et halvt- til ett år før man evaluerer effekten.

LES OGSÅ: – Køprising vil nesten ikkje redusera trafikken

Større trafikknedgang

Endre Tvinnereim, bystyrerepresentant for Byluftlisten, tror det er riktig å flytte rushtidsavgiften en halvtime frem.

– Ja, det er en god ide, for da treffer du rushet bedre. Jeg tror dette gir økt effekt. Nye beregninger viser at tidspunktet passer bedre, sier Tvinnereim.

Han mener køprisingen bør evalueres innen ett år.

– Da mener jeg vi må ta den store diskusjonen om bompengeringen i Bergen.

LES OGSÅ: – Bomstasjonene må flyttes før man innfører køprising

Oppdaget tilfeldig

Henning Warloe innrømmer usikkerhet også rundt tidspunktet 14.30. Man vet av erfaring at noen trafikanter vil kjøre tidligere, eller senere på dagen, for å unngå den økte prisen.

– Vi kan selvfølgelig ikke være sikre på om dette er riktig, det er ikke mulig å vite. Vi baserer oss på trafikktelling og statistikk over lengre tid, hvordan trafikken fordeler seg, og mater dette inn i en modell. Effekten kommer også an på hvilken alternativ transport vi kan tilby. Vi er i en diskusjon med fylkeskommunen på hvordan kollektivtilbudet kan styrkes, sier han.

I bystyremøtet i Bergen onsdag ble det vedtatt køprising i tidsrommet 14.30-16.30.

LES OGSÅ: Køprisingen: «Hele verden» ser til Bergen