Hopp til innhold

SV vil hente 100 ekstra flyktninger direkte fra flyktningleir i Hellas

BERGEN (NRK): Bergen kommune ønsker flere enn de 205 flyktningene staten har bedt dem ta imot. SV mener Bergen bør hente hundre ekstra flyktninger fra Moira-leiren på Lesvos.

Overlevende på Lesvos

TIL BERGEN: Overlevende på den greske øyen Lesvos etter å ha krysset havet fra Tyrkia i en gummibåt 8. desember 2015. Bergen SV la frem et forslag om å hente hundre flyktninger fra øya og frakte dem direkte til Bergen.

Foto: ARIS MESSINIS

Bergen kommune har blitt bedt av staten gjennom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) om å ta imot 205 flyktninger i 2019.

Det skal være Bergen sin del av totalt rundt 5350 flyktninger som Norge skal ta imot i løpet av 2019.

– Vi har en stolt tradisjon i Bergen. Uansett hvem som styrer, så tar Bergen imot det antall flyktninger som staten ber oss om, sier inkluderingsbyråd Erlend Horn (V).

Men bergenspolitikerne mener det er for få.

Onsdag denne uken samlet et flertall i bystyret seg bak et vedtak som sier at Bergen har «kapasitet, vilje og evne til å ta imot langt flere mennesker til bosetting enn det staten ber oss om».

SV sto bak forslaget, som kom som et tillegg til vedtaket om å ta imot de 205 flyktningene.

Erlend Horn, sosialbyråd (V) Bergen

ØNSKET FLERE: – Vi forbeholder oss retten til å gi kritikk til regjeringen når vi mener det er grunnlag for det, sier byråd Erlend Horn (V).

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Må ikke lulle oss inn i tornerosesøvn

Det var bredt flertall for tilleggsforslaget fra SV. De fikk blant annet støtte fra byrådspartiene Ap, Venstre og KrF.

Under behandlingen av saken gikk den ene politikeren etter den andre opp på talerstolen og skrøt av Bergen sin håndtering av flyktninger.

SV mener imidlertid at det ikke bare holder å si at Bergen kan ta imot flere, men at politikerne må be regjeringen om å få flere.

Partiet hadde nemlig nok et forslag. De gikk ut på at kommunen skulle be regjeringen om å samarbeide med FN for å hente ytterligere 100 flyktninger direkte fra Moira-leiren på Lesvos i Hellas.

– Vi må ikke lulle oss inn i en tornerosesøvn her på oljeberget. Vi må ikke late som flyktningkrisen ikke også angår oss, sa Oddny Miljeteig (SV) fra talerstolen.

Barn i Moria-leiren

FULL: I leiren, her fotografert i desember, bor det 5.000 mennesker. Den er dimensjonert for 3.100.

Foto: Anthi Pazianou / AFP

– Rart å vedta hvilken leir vi skal ta imot fra

Flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos er hjem til 5000 mennesker. Som en del av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia samles asylsøkere i disse leirene, der de i praksis nektes å reise til fastlandet. Stadig kommer det nye flyktninger og migranter til leirene.

SV fikk ikke støtte for dette forslaget.

Bystyrerepresentant Mikkel Grüner (SV) mener bystyret gikk glipp av en mulighet til å sette konkret handling bak de store ordene fra talerstolen.

– Det har blitt en litt selvgod tone. Dette var en mulighet til å vise hva man faktisk mener i praktisk politikk, men man tok ikke muligheten. Da blir det tomme ord, sier Grüner.

– Dette er ikke kommunens jobb. Det blir merkelig hvis Bergen bystyre skal vedta fra hvilken type leir, eller hvilke flyktninger, Norge skal ta imot, alle den tid det er Norge som skal bestemme dette, sier inkluderingsbyråd Erlend Horn (V).

Han advarer også om hvordan denne saken blir fremstilt, og at det er fare for å villede byens befolkning om hva bystyret kan og ikke kan gjøre.

– Det kan fremstilles som at et flertall for dette forslaget, ville bety at det hadde skjedd. Det mener jeg er farlig nær å kaste blår i øynene på folk, om hva dette bystyret kan og ikke kan bestemme, sier Horn.

Mikkel Grüner tilbake i Noreg

– SELVGOD TONE: Bystyrerepresentant for SV, Mikkel Grüner, mener forslag om å motta hundre ekstra flyktninger fra Lesvos var en mulighet for bystyret i Bergen å utøve praktisk politikk fremfor å tale med tomme ord.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Trist at venstresiden ikke forholder seg til utfordringene

Frp stemte ikke for noen av forslagene. De foreslo tvert imot at Bergen skulle si nei til forespørselen fra myndighetene.

– Vi fremmer et forslag om å bosette 165 flyktninger i år, som er 40 færre enn byrådets innstilling, sier Marte Monstad i Frp.

Årsaken var at kommunen i løpet av året i fjor måtte ta imot 40 flere enn de allerede hadde sagt ja til. Derfor mente Frp-representanten at dette tallet kunne trekkes ifra i år.

Monstad sa at partiet er enige i at Bergen skal ta sin del av ansvaret, men at å stille krav til dem som kommer, også er å ta ansvar.

– Det er leit at venstresiden i bystyret ikke vil forholde seg til utfordringene med integrering, og ikke vil innføre gode integreringstiltak, sier hun.