Hopp til innhold

Bergen og Norge får sykkel-VM i 2017

Norge og Bergen skal arrangere verdens tredje største idrettsarrangement. – Dette betyr mye mer en det går an å beskrive i dag, sier ordføreren.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kunngjorde torsdag at det har tildelt VM på landevei i 2017 til Bergen.

SE VIDEO: Her får Bergen nyheten om at Norge blir arrangør for sykkel-VM i 2017.

Det internasjonale sykkelforbundet kom med nyheten fra det pågående sykkel-VM i Spania i ettermiddag.

– Dette er fantastisk! Vi skal lage det beste arrangementet vi noensinne har hatt, jublet byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen umiddelbart etter nyheten kom.

Jeg tror ikke vi aner betydningen av dette i dag.

Ordfører Trude Drevland

Hun fikk nyheten overbrakt på telefon fra Spania klokken 13.00.

Til stede var et stort antall pressefolk, politikere, representanter for sykkelmiljøet og flere andre.

– Nå dunker hjertet! Vi har vært så spent og jobbet så mye siden vi fikk ideen båret frem av sykkelentusiaster. Å se at vi lykkes og høre at det blir Bergen – og høre at vi er gått fra å være søkerby til å være arrangementsby – det er bare fantastisk, sier en opprømt Stolt-Nielsen til NRK.

Ordfører Drevland: – Enormt

– For Bergen, for Hordaland og Norge betyr det enormt. Bare tenk deg at dette er verdens tredje største idrettsarrangement, sier ordfører Trude Drevland.

Be bergenserne om å være deltakere i en folkefest og et stort idrettsarrangement, og det vil skje magiske ting.

Ragnhild Stolt-Nielsen, byrådsleder

Hun sparer ikke på superlativene:

– Vi snakker om 330 millioner tv-seirere. Vi skal få lov til gjennom tv-skjermene å vise frem verdens vakreste by og område. Dette betyr mye mer en det går an å beskrive i dag.

– Jeg tror ikke vi aner betydningen av dette nå. Vi må være dypt takknemlige for at det er gjort en så bra jobb og for at UCI valgte våre verdier foran noen andres, sier ordføreren.

Sykkel-VM

JUBEL: Slik så det ut da nyheten sprakk på rådhuset i Bergen klokken 13.00. Ordfører Trude Drevland til venstre og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen jubler til høyre.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Ikke bekymret for brostein

Sykkel-VM vil i tillegg til Bergen besøke Askøy, Fjell og Øygarden, nabokommunene på øyene vest for Bergen.

I Bergen vil målgang blant annet gå foran verdensarven ved Bryggen på Bergen, med bergensk brostein som underlag. Arrangørene er ikke bekymret for at Bergens gater er lite sykkelvennlige.

NM i sykkel i Bergen

VM TIL BERGEN! Erfaringene fra sykkel-NM i 2012, da Edvald Boasson Hagen var blant trekkplastrene, har vært viktige i søknadsprosessen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Vi har hatt målgang der før. De har vært her og fått sett hvilke flotte kvaliteter vi har, og at vi kan skape et fantastisk VM med mye entusiasme og trøkk. Be bergenserne om å være deltakere i en folkefest og et stort idrettsarrangement, og det vil skje magiske ting, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Hun er heller ikke bekymret for prislappen.

– Av offentlige midler vil det koste rundt 70 millioner kroner. Vi har fått 30 millioner fra regjeringen, og vi bidrar med 40 millioner lokalt. Så vil det selvsagt koste mye mer, det vil være mange sponsorer og penger i tv-rettighetene, sier Stolt-Nielsen.

Stormoen og Halvorsen

I SPANIA: Idrettsbyråd Helge Stormoen (tv) og prosjektleder Erik Halvorsen for sykkel-VM i Bergen 2017.

Foto: Sykkelforbundet

– Stort for norsk sykkelsport

Nå blir det feiring – og så starter arbeidet. Det vil kreve mange frivillige, men det blir ikke noe problem tror ordfører Drevland.

– Vi vet at bergenserne vil stille. Vi har nettopp arrangert Tall Ships Races, det beviste med all mulig tydelighet at dette kan vi og dette vil bergenserne. Det er vi aldri i tvil om her i byen, sier en stolt ordfører.

Reaksjonene renner i ettermiddag inn etter gladmeldingen.

– Dette er en gledens dag for norsk sykkelsport og for hele den norske idrettsbevegelsen, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Vant over Colombia

– Vi er veldig spente for det som skal skje i dag, sa Helge Stormoen tidligere i dag.

Idrettsbyråden fra Bergen er i dag på plass i Ponferrada i Spania. Under det pågående sykkel-VM der kommer det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i dag med den viktige kunngjøringen: Hvem som får sykkel-VM i 2017.

Avgjørelsen kom klokken 13.00, med en delegasjon fra Norge til stede. Bergen og Colombia var de to gjenværende alternativene.

– Viktig for Vestlandet og Norge

– Bergen har satt seg på kartet som internasjonal arrangementsby, noe vi så i sommer under Tall Ships Races. Sykling som arrangement er viktig både for Bergen, regionen Vestlandet og ikke minst landet Norge, sier Stormoen.

– Dette er et stort og viktig arrangement som vi søker på, legger han til.

Han er på plass i Ponferrada sammen med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og prosjektleder for sykkel-VM i Bergen, Erik Halvorsen.

Bergen har jobbet helt frem til siste innspurt med å finstille søknaden om sykkel-VM. Det tror sykkelbyråden gir Norge en best mulig sjanse i kampen mot Colombia.

– Vi snakket med representanter fra UCI senest i går. Jeg føler at de forberedelsene vi har gjort inn mot ferdigstillelse av søknaden har vært gode prosesser. Så nå er det opp til styret i UCI, sier Stormoen.